Novinari u Srbiji su suviše uključeni u politiku

– Novinari iz raznih zemalja mogu da sarađuju i ovaj kongres je dokaz za to. Mi se sastajemo svake godine, razmenjujem iskustva i to funkcioniše, ali treba nam vremena – objašnjava Mudri.
Pokušavajući da odgovori na pitanje o opstanku vesti u trci za profitom, on ističe da se dobri mediji mogu da se naprave samo ako se poseduje novac.
– Dobro i kvalitetno novinarstvo je nešto što dovodi čitaoce, veliki broj čitalaca donosi novac od reklama. A ako nemate novca, ne možete da izdajete dobre novine. To je veliki problem i mislim da nismo dovoljno raspravljali o ovim temama do sada.
Mudri se osvrnuo i na stanje novinarstva i situaciju u Jugoistočnoj Evropi.
– Mislim da u ovom delu Evrope novinari još žele da se mešaju u politiku umesto da pišu o njoj. Mislim da je to problem. Mi smo u Slovačkoj to iskusili u ranim devedesetim godinama, ali mislim da smo sada daleko od toga. Novinari treba da budu posmatrači dogaćaja, a ne učesnici. Moje lično mišljenje je da su na Balkanu novinari isuviše uključeni u politiku. To se odnosi, naravno, i na Srbiju. Mi smo novinari i izveštači. Nismo političari. Ali, to je bolest svih zemalja u tranziciji. Ja sam protiv toga – zaključuje Mudri.

Tagovi

Povezani tekstovi