„Novinarima je ugrožena bezbednost, građanima pravo da budu istinito informisani, a medijske slobode nestaju“: Miljuš traži sazivanje sednice Odbora za informisanje

Foto: N1
Foto: N1

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš pozvao je danas predsednicu skupštinskog Odbora za informisanje Nevenu Đurić da hitno sazove sednicu tog odbora koja nije održana nijednom u 80 dana od konstituisanja.

 

On traži da na sednicu Odbora budu pozvani Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i ministar informisanja Dejan Ristić.

 

Miljuš je u saopštenju ukazao da su u 2023. godini prijavljena 183 napada na novinare, kao i da su „na naslovnim stranama šest režimskih tabloida kojima je država u jednoj godini dala 1,3 miliona evra“ objavljene 1.154 manipulativne ili lažne vesti.

 

On je istakao da je Srbija za deceniju vlasti Srpske napredne stranke pala za 44 mesta u pogledu medijskih sloboda prema indeksu koji objavljuju Reporteri bez granica.

 

„Dakle, novinarima je ugrožena bezbednost, građanima pravo da budu istinito informisani, a medijske slobode nestaju“, naveo je Miljuš i dodao da izostaje efikasna reakcija institucija na napad na novinare, kao što je slučaj napada na novinara Radara Vuka Cvijića.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi