Novinarima presela "demokratija"

BEOGRAD – Takozvana demokratija koja je u Srbiju kročila pre nepunih pet godina nije razbila crne oblake na medijskom nebu. Zvaničan podatak strukovnih udruženja pokazuje da je protiv srpskih novinara u sudovima podignuto 320 tužbi, a barata se mnogo većim brojem jer mnoge od njih nisu registrovane u novinarskom esnafu. Od tog broja pet procenata čini službeno gonjenje novinara, po tužbama podnetim, uglavnom, za uvredu, klevetu i prenošenje vesti. Ostale tužbe podižu lopovi, kriminalci, mafijaši i uvređene javne ličnosti. Srbija kao da zaboravlja da su javne ličnosti podložne rešetu javnosti upravo preko medija. Takva atmosfera posebno je vidljiva u malim sredinama, gde javnosti „poznati“ i „cenjeni“ građani smatraju da su zaštićeni kao slonovi.
U Srbiji i dalje ima fizičkih napada na novinare, pa i kažnjavanja nerealno visokim novčanim kaznama, oduzimanja akreditacija, a još ima i pretnji i pritisaka političkih moćnika i tajkuna. Dopisnik Vesti iz Rume Sima Lalić brutalno je pretučen 17. juna prošle godine u centru Rume, u sred bela dana. Nakon nekoliko udaraca pesnicama, napadač je rekao da je već godinama čekao ovakvu priliku. Ništa bolje nije prošao ni novinar lista „Balkan“ Uglješa Mrdić, kojeg je prošlog 11. novembra napao nepoznati napadač u podzemnom prolazu na Terazijama. Dok je vadio rokovnik iz torbe, dobio je jak udarac u glavu nakon čega je izgubio svest. Mrdić, inače, piše i o organizovanom kriminalu, a incident se dogodio upravo posle jednog od napisa o novom mafijaškom klanu. Fotoreporter Glasa javnosti Marko Rupena 5. novembra ostao je bez skupštinske akreditacije. Navodni razlog bio je „nedolično ponašanje“, a pravi motivi za ovaj čin kriju se iza činjenice da su poslanici bili iritirani pisanjem i izveštajima brojnih medija koji kritikovali predloženo enormno povećanje plata narodnim predstavnicima u skupštinskom domu.
– Između dva treća maja postignut je rekord ne samo u broju tužbi nego i u dosuđenoj kazni jednom novinaru. Relji Milanoviću, novinaru jagodinskog nedeljnika Novi put, 15. jula 2004. izrečena je kazna od 250.000 dinara, a sa sudskim troškovima suma je dostigla 350.000 što odgovara njegovim trogodišnjim primanjima – rekao je juče Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije.
Inače, Milanović je kažnjen zbog informacije koju su neposredno pre njega kao zvaničan podatak SUP-a već objavile Večernje novosti i agencija Tanjug.
Samo protiv dnevnih listova Glas javnosti i Kurir, odnosno njihovih novinara, urednika i izdavača vodi se trenutno preko šesdeset krivičnih i parničnih postupaka, a oprema koja je oteta štampariji ABC Grafika, još u vreme zloglasnog Zakona o informisanju u vreme Miloševićeve vladavine nije do danas vraćena.
Novinari na Kosovu i Metohiji u posebno su teškom položaju, jer nemaju slobodu kretanja, slobodu dostupnosti informacijama, a kako je juče izjavio Živojin Rakočević, novinari sa Kosova svakodnevno doživljavaju šikaniranja, a informacije ne mogu plasirati na pravi način.
Iako su i OEBS i novinarska udruženja preporučili i opomenuli vlast da bi trebalo izbaciti iz krivičnog zakonodavstva klevetu i uvredu, to još nije učinjeno. I Zakon o slobodnom pristupu informacijama ostao je za sada je samo mrtvo slovo na papiru, jer se do vesti od javnog značaja i dalje teško dolazi. Neuređena je i dalje oblast radiodifuzije, a izbor članova famoznog Saveta i probijanje svih zakonskih rokova pokazao je da je ostalo još mnogo posla na osvajanju medijskih sloboda. Pored toga, za kraj mora se pomenuti da su u Srbiji ugašena i dva dnevna lista Politika ekspres i Balkan, da su zaposleni, a pre svega honorarni saradnici, nezaštićeni od samovolje poslodavaca, a prema nekim anketama veliki broj novinara rado bi promenio zanimanje.


G. Tadić-I. Stojković

Tagovi

Povezani tekstovi