Novinarka Danasa Ljiljana Bukvić pobednica konkursa „Cvet jednakosti“

Žiri je jednoglasno odlučio da Ljiljani Bukvić, za tekst „Posao kao nedosanjan san za osobe sa invaliditetom u Srbiji“, koji je objavljen na sajtu Danasa, 11. novembra 2019. godine, dodeli nagradu za najbolji rad u svim kategorijama (štampa, TV, radio i internet).

Nagrada je, kako se navodi u obrazloženju, dodeljena „zbog doprinosa kritičkom izveštavanju o temama koje su važne za osobe sa invaliditetom, a posebno o zapošljavanju, koje je, na veliku žalost, često “borba sa vetrenjačama“ za osobe sa invaliditetom“.

„Tekst se bavi ovom temom iz mnogih uglova. Autorka se trudi da sagleda problem sa svih aspekata, koristeći se svim raspoloživim izvorima“, navodi se u saopštenju žirija.

Osim toga, našoj koleginici je, za isti tekst, pripala je i nagrada u kategoriji internet novinarstvo jer je prilog, navodi žiri, „pokazao novinarsku zrelost autorke u izveštavanju o problemima osoba sa invaliditetom“.

„U tekstu se prepoznaje istraživački pristup i autorka je pristupila krajnje ozbiljno pisanju članka i ukazala na probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom prilikom zapošljavanja. Tekst može doprineti boljem razumevanju i prihvatanju različitosti, kao i stvaranju uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života“, piše u obrazloženju.

U kategoriji televizijskog novinarstva, nagrada je pripala Tanji Dimitrić, Mihajlović, urednici dopisništva RTS-a u Šapcu za prilog „Hrabro kroz život“, jer je „autorka na spontan način, novinarski vešto i sažeto prikazala kako upornost, jaka volja i rad mogu dovesti do velikih rezultata i da nema prepreka tamo gde ima istrajnosti“.

U kategorijama radio i štampa nagrade nisu dodeljene, jer radovi koji su pristigli na konkurs, po oceni žirijia, „ne doprinose boljem informisanju u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, niti podstiču pozitivne promene u stavu ljudi, zbog čega se i dodeljuje nagrada „Cvet jednakosti“.

Na tom konkursu nagrađuju se prilozi koji su objavljeni medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja, a koji promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom.

Konkurs je deo manifestacije „Kikini dani“ koje podseća na Tijanu Petrović Kiku (1985- 2013), dugogodišnju portparolku Udruženja i aktivistkinju u borbi za prava osoba sa invaliditetom.

Ta manifestacija je trebalo da se održi 19.marta u Užicu, kada je bilo planirano ad se uruče nagrade, ali je odgođena zbog vanrednig stanja.

Nagrađeni i srednjoškolci

U okviru literarnog konkursa, učenicima užičke Medicisnke škole pripatles u sve tri nagrade. Prva je dodeljena Marijani Nikolić, druga Milici Luković, a treća Mariji Ćebić.

Tagovi

Povezani tekstovi