Novinarka iz Irana među dobitnicima nagrade „Olof Palme“

6e765ab5-cf3d-41ee-ac7c-8afc1c6a8d31d5e8293779feb2d8f5_IMG_4298

Tri žene iz Ukrajine, Irana i Turske dobitnice su Nagrade Olof Palme za 2023. za svoj rad na promicanju ljudskih prava i sloboda u svojim domovinama. Ukrajinka Marta Chumalo, Iranka Narges Mohammadi i Turkinja Eren Keskin nagrađene su za „svoje napore u borbi za slobodu žena, u vrijeme kada su ljudska prava ugrožena ratom, nasiljem i opresijom“, priopćio je Fond Olofa Palmea

Psihologinja Chumalo nagrađena je jer je bila među osnivačima nevladine organizacije „Women’s Perspectives“ koja se bori za prava žena i protiv nasilja nad njima.

 

Iranska novinarka Narges Mohammadi „bila je središnja osoba u borbi za prava žena i slobodu izražavanja u Iranu“, navodi zaklada. Zbog toga je od 1998. bila više puta pritvorena. Puštena je na slobodu u listopadu 2020. da bi u studenom 2021. bila ponovno uhićena izvan Teherana kada je sudjelovala na svečanom odavanju počasti čovjeku ubijenom u prosvjedima 2019.

 

Turska odvjetnica za ljudska prava Eren Keskin nagrađena je jer se više desetljeća bori za žrtve diskriminacije u svojoj zemlji uključujući „etničke manjine, LGBTQI+ i izbjeglice“. Zaklada ističe da je bila meta prijetnji smrću i kaznenog progona i da je bila zatvorena zbog svojih uvjerenja.

 

Nagrada će im biti dodijeljena 1. veljače u Stockholmu. Memorijalni fond Olofa Palmea, koji nosi ime bivšeg švedskog premijera ubijenog u veljači 1986., odaje priznanje svake godine ljudima koji se bore za mir i razoružanje, protiv rasizma i ksenofobije. Nagrada iznosi 100.000 američkih dolara.

Tagovi

Povezani tekstovi