Novinarka koja je izveštavala iz Vuhana na odsluženju zatvorske kazne

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kineska novinarka Žang Žan (37) koja se nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog raskrinkavanja lošeg odgovora vlade Republike Kine na izbijanje pandemije korona virusa u Vuhanu, teško je obolela od posledica štrajka glađu, obavestili su medije članovi njene porodice i prijatelji.

Žang Žan je iz svog rodnog Šangaja na samom početku epidemije otputovala u Vuhan ne bi li zabeležila i dokumentovala prve dane strogog zatvaranja grada i njegov veliki uticaj na život i slobodu stanovnika.

 

Njeni iscrpni izveštaji osporili su vladine napore da javnosti predstave odgovor na epidemuju kao kompetentan i brižan. Žan je prošle godine osuđena na zatvorsku kaznu zbog „izazivanja svađe i provokacija“. Nakon tročasovnog suđenja zatvorenog za javnost, osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

 

Nakon hapšenja u maju prošle godine započela je štrajk glađu. Njeni pravni zastupnici su izjavili da su nadležni na silu hranili Žan slamčicom, prilikom čega su joj vezivali ruke da se ne bi opirala. Šao Venkia, majka novinarke, opisala je njeno gladovanje kao „delimični štrajk glađu“.

 

Novinarka se na suđenju u decembru pojavila u invalidskim kolicima. Pravni zastupnik je tom prilikom konstatovao da je Žan znatno smršala i da se njen izgled uveliko promenio za samo nekoliko nedelja gladovanja. Pre hapšenja i štrajka glađu Žang Žan težila je 165 kilograma, sada ima manje od 90, napisano je u pismu advokata Žanga Kekea koje je objavljeno u Njujork tajmsu.

 

 

Majci Žang Žan nije bilo dozvoljeno da vidi ćerku od momenta hapšenja. Nadležne vlasti joj nisu dozvolile posete. Gospođa Šao je izjavila da je njena ćerka hospitalizovana 31. jula, a da je porodici dozvoljeno da s njom razgovara telefonom 2. avgusta. U zatvor je vraćena 11. avgusta.

 

„I dalje je insistirala na tome da nije kriva i da neće redovno jesti“, napisala je gospođa Šao.

 

Žang Žan je bolovala od čira na želucu i bila je toliko slaba da joj je bila potrebna pomoć da ustane, istakla je njena majka u drugoj poruci gospodinu Žangu.

 

Zvanični zastupnik zatvorskog biroa u Šangaju, potvrdio je u telefonskom razgovoru da je Žang Žan vraćena u šangajski ženski zatvor nakon ukazane lekarske pomoći, ali je odbila da odgovora na dalja pitanja vezana za njeno trenutno zdravstveno stanje. Novinarka još uvek nije uslišila molbe svoje porodice da nastavi sa normalnom ishranom.

 

„Još uvek se nadamo da može da prekine štrajk glađu. Drugo, nadamo se da će što pre biti puštena na slobodu“, izjavio je Peng Jonge, advokati i prijatelj Žang Žan.

 

Takođe je upozorio da je malo verovatno da će novinarkino zdravstveno stanje dovesti do prevremenog puštanja na slobodu. Iako kineski pravosudni sistem dozvoljava puštanje na uslovnu slobodu, štrajk glađu nije jedan od razloga zbog koga bi to učinili.

 

„Mogla bi da umre u zatvoru“

 

Aktivisti za ljudska prava izrazili su strah da bi, ako se novinarkino zdravlje ne popravi, Žan mogla doživeti sudbinu kineskih disidenata koji su umrli u pritvoru.

 

„Žan bi zaista mogla umreti u zatvoru. To ne bilo ništa novo“, rekao je Vang Đianhong, vođa američke grupe Humanitarna Kina za zaštitu ljudskih prava.

 

Ćao Šunli koja je zahtevala da zvanični izveštaj o ljudskim pravima koji je Kina podnela Ujedinjenim nacijama uključuje glasove građana, umrla je 2014. godine od infekcije pluća. Njena porodica tvrdila je da joj je uskraćena pravovremena medicinska pomoć. Liu Ksiaobo, koji je u zatvoru dobio Nobelovu nagradu za mir, preminuo je od raka jetre 2017. godine dok su ga u bolnici čuvali stažari.

 

Žang Žan je odbila da uloži žalbu na osuđujuću presudu, rekavši svojim advokatima da odbija da prizna ispravnost pravnog procesa koji se poveo zarad njenog lišavanja slobode.
Ona je bila prva novinarka koja je pokušala da ospori zvaničnu priču o odgovoru Kine na pandemiju. Drugi, uključujući Čena Kiušija i Lija Cehua, privedeni su i kasnije navodno pušteni na slobodu.

 

Kineska vlada strogo kontroliše sve vesti u državi, a platforme društvenih mreža cenzurišu osetljive subjekte. I pored toga u prvim danima pandemije, kada vlasti nisu bile u stanju da je kontrolišu, pojedini nezavisni novinari uspeli su da demantuju zvaničnu priču o herojskom odgovoru države.

 

Za vreme svog boravka u Vuhanu Žan je objavila video zapise iz prepunih bolnica i mrtvačnica. Izveštavala je i o poskupljenju hrane usled lokdauna.

 

Nakon što je gradska zvaničnica izjavila da bi stanovnici Vuhana trebalo da izraze svoju zahvalnost kineskoj vladi, intervjuisala je ljude na ulicama pitajući ih da li osećaju zahvalnost.

„Odrasli smo ljudi. Ne moraju oni da nas uče“, rekla je Žang Žao.

 

U poslednjem videu koji je snimila pre lišavanja slobode kritikovala je neopravdano grube načine sprovođenja blokade Vuhana.

 

„Vladin način upravljanja Vuhanom su samo zastrašivanje i pretnje. Ovo je zaista tragedija naše države“, zaključila je Žao.

 

Tagovi

Povezani tekstovi