Novinarka Kurira na saslušanju

Kako joj je objašnjeno, povod za poziv u policiju je taj što se ona, navodno, nije odazvala na sudski poziv. Ovaj poziv usledio je posle njenog intervjua s penzionisanim pukovnikom VSCG Jovom Đogom, ušapšenim pod sumnjom da je Mladićev jatak, objavljenim u Kuriru prošle nedelje u dva nastavka.


Našoj novinarki je u policiji uručen poziv za saslušanje kod istrađnog sudije u svojstvu svedoka u krivičnom predmetu protiv Jova Đoga i drugih. Ona bi trebalo da se sutra u 11.00 pojavi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu.


Ovaj poziv usledeo je posle višednevnih nezvaničnih najava iz vrha vlasti i pravosuđa da će protiv našeg lista biti pokrenut postupak zbog objavljivanja intervjua sa Jovom Đogom. Vlastrodršce su naročito pogodile Đogove tvrdnje da je premijer Vojislav Koštunica pet godina organizovao skrivanje generala Ratka Mladića. Osim toga, oni su dovodili u sumnju autentičnost intervjua, navodeći da je reč o „navodnom razgovoru“.


Za razliku od ovih „nejavnih“ upozorenja i kritika, povodom intervjua sa Đogom javno se dosad oglasilo jedino Nezavisno udruđenje novinara Srbije, koje je takođe osporilo verodostojnost intervjua, ali i stavilo primedbu na fotomontađu na kojoj se premijer Vojislav Koštunica i general Ratko Mladić, a koja je objavljena u prvom objavljenom delu. Kako su dušebriđnici iz NUNS konstatovali, Kurir je, po njima „neupadljivo“ naznačio da je reč o fotomontaži, ocenjujući da je potpis „Bodigard…Vojislav Koštunica“ upućivao da je reč o autentičnoj fotografiji.


Uredništvo Kurira još jednom ponavlja da je objavljivanjem intervjua s pukovnikom Đogom, za koji tvrdimo da je apsolutno autentičan, bilo motivisano isključivo procenom da je javnost zainteresovana da čuje i njegovu reč.


(R.K.)

Tagovi

Povezani tekstovi