Novinarka: Podaci u Nišu su se prikrivali, sada niko ni u šta više ne veruje

Tek prošle nedelje je epidemiolog Branislav Tiodorović saopštio da je u Nišu preminulo 27 osoba, plus pet osoba iz Gerontološkog centra. Broj preminulih korisnika te socijalne ustanove u međuvremenu je povećan na 41.

„Nezvanično znamo da nisu preminuli u dva dana. Vesti o preminulim ljudima se ne saopštavaju, a Niš nije preveliki grad, svi kad tad saznaju. Tek pre dva dana je saopšteno da je 37 korisnika preminulo“, kaže novinarka Bete.

Podseća da je opštepoznato da je virus jako opasan za starije, i da ne vidi razloge da se podaci o obolelima i preminulima kriju. Od prvog dana je trebalo jasno komunicirati sve te informacije, kaže Ljubisavljević.

„Jasno je sada da su se podaci prikrivali, sada niko ni u šta više ne veruje. Niko ništa u Nišu nije saopštavao. Sigurno se krije broj preminulih, niko tako nešto ne sme da kaže“, kaže ona.

Podseća da Gradski štab ne saopštava broj obolelih, a da se pres konferencije ne održavaju.

„Imamo saopštenja na gradskom sajtu. Konferencije su retke, gradonačelnik i njegovi saradnici nisu nadležni. Kako su to nadležni drugi gradonačelnici u drugim gradovima“, pita se Ljubisavljević.

Među korisnicima Gerontološkog centra u Nišu preminuo je 41 pacijent od 186 korisnika koji su hospitalizovani. Najpre je saopšteno da su mnogi imali blage simptome, ali se na kraju za mnoge ispostavilo da nije tako.

Najveći broj žrtava od koronavirusa su stariji, zaključila je Ljubisavljević.

Video prilog N1

Tagovi

Povezani tekstovi