Novinarka RTV Zorana Nikoletić za „Vreme“: Svi smo napravili propust, samo sam ja dobila otkaz

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Nikoletić kaže da je dobila otkaz jer je u Dnevnik otišla verzija vremenske prognoze sa greškom i jer jedina ima ugovor o delu. Kaže, starije kolege je podržavaju i pokrenuli su peticiju da je vrate na posao

 

Novinarka Radio-televiziije Vojvodine (RTV) Zorana Nikoletić koja je dobila otkaz zbog greške u vremenskoj prognozi kaže za „Vreme“ da su, u vezi sa pogrešnim prilogom – svi napravili propust, ali da je samo ona dobila otkaz.

 

Bizaran potez rukovodstva RTV usledio je nakon što je u Dnevniku prošle sedmice emitovan prilog vremenske prognoze u kojem Nikoletić pravi lapsus, pa zatim kaže „Jao Bože“.

 

Nikoletić (24) je za „Vreme“, govoreći o kiksu koji se dogodio, rekla da prognoza nije emitovana uživo, već da je emitovan deo materijala koji nije trebalo, i da se u ostatku snimka nalazila se ispravna prognoza.

 

„U jednom terminu snimamo više prognoza koje se emituju tog dana i sutradan u okviru podnevnog dnevnika i Jutarnjeg programa. Nekoliko minuta pre sporne prognoze emitovana je prognoza u 16.55 časova koja je bila sasvim u redu, kao i ona u emisiji ‘Agrodnevnik’, u Vojvođanskom dnevniku u 22 sata, i sutradan u Jutarnjem programu i podnevnom dnevniku. Samo je ta jedna prognoza bila pogrešna”, rekla je Nikoletić za „Vreme“.

 

Pokvareni računar

 

Ona je objasnila da se, dok je materijal bio montiran, pokvario računar u montaži.

 

„Niko od nas nije pregledao finalni proizvod, ni urednica, ni montažer, ni kolege iz realizacije programa, ni ja. Svi smo napravili propust, ali zbog ugovora koji sam imala, samo sam ja dobila otkaz“, rekla je Nikoletić.

 

Upitana da li je očekivala takvu reakciju menadžmenta, zbog čega se slomilo na njoj i da li je ranije imali neke probleme, Nikoletić je istakla da nije znala šta može da očekuje jer u dosadašnjem radu nije napravila nijednu grešku.

 

„Niko nikada nije imao nijednu zamerku na račun mog rada i profesionalnosti, baš suprotno. Svako ko je imao priliku da sarađuje sa mnom za mene i moj rad imao je samo reči hvale“, rekla je Nikoletić.

 

Na RTV još od studija

 

Ona je navela da je na RTV počela da radi još tokom studija, s obzirom na to da je nakon položenog ispita iz televizijskog novinarstva imala sedmodnevnu praksu na toj televiziji.

 

Posle volontiranja, dobila je takozvani ugovor o delu koji nije stalno zaposlenje.

 

„Plata za koju sam radila nije bila čak ni minimalac, ali to nije ni bitno sada. Stekla sam iskustvo, nadogradila sam stečeno znanje sa fakulteta i upoznala sam divne kolege“, kaže Nikoletić.

 

Podrška starijih kolega

 

Ona je rekla da su joj, zbog onog što se dogodilo, starije kolege, koje rade na RTV nekoliko decenija, pružile podršku i dodala da je njihov stav da to što se dogodilo nije bilo za otkaz.

 

„Njihov stav je da to nije bilo za otkaz. Iz tog razloga su i pokrenule peticiju. Ovim putem želim svima da se zahvalim na podršci i saosećajnosti”, kaže Nikoletić.

 

Govoreći o eventualnim pravnim koracima, Nikoletić je rekla da ih za sada ne planira, jer smatra da sve na svoje dođe kad se smire strasti.

 

„Važno mi je da mi je obraz čist i da u svakom momentu mogu da stanem iza svakog priloga koji sam uradila i iza svake emisije koju sam potpisala kao urednica”, rekla je Nikoletić.

 

Nikoletić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pored vremenske prognoze, radila je i reporter i novinar-saradnik za emisije „Dobro jutro Vojvodino!“ i „Novosadske razglednice“, a radila je kao novinar i voditelj emisije „Dečiji TV dnevnik“, a zatim i kao urednica te emisije.

 

Izvor: Vreme

Tagovi

Povezani tekstovi