Novinarka u Lavovu: Nije bezbedno, rad novinara otežan i zbog novog zakona

Izvor: N1
Izvor: N1

Novinarka Slobodne TV iz Skoplja Kristina Atovska kazala je za N1 da je i grad Lavov u Ukrajini, koji je do skoro bio relativno bezbedan, sada postao meta čestih ruskih napada. Atovska kaže i da je rad novinara na terenu otežan, jer je predsednik Volodimir Zelenski potpisao zakon kojim se ograničava izveštavanje o kretanju trupa i vojne opreme osim ako takve informacije nije objavio ili odobrio Generalštab.

U subotu popodne čuli smo par udara, novinari su se uputili na mesto događaja, a par sati kasnije pogođen je još jedan objekat na drugoj strani grada“, priča Atovska u emisiji N1 Studio Live.

 

Kako je rekla, prve dve rakete pale su na depo za gorivo u tom gradu, a požar je gašen do sutrašnjeg dana.

 

„Bilo je malo rizično da stignemo do tog mesta i da to usnimimo, jer lokalne vlasti pozivaju da niko ne objavljuje fotografije i videa koji mogu pokazati lokaciju napada. Zelenski je potpisao i zakon koji propisuje i do osam godina zatvora za kršenje te zabrane„, rekla je Atovska.

 

Uprkos tome, kaže, par medija je objavilo širok kadar napada, odakle se moglo videti u kom delu grada se on dogodio, i to je, dodala je, ugrozilo sve novinare na terenu.

 

„Policija je postala netrpeljiva sa nama“, rekla je.

 

U nedelju je, prema rečima Atovske, pogođen depo za gorivo u gradu Luck, na zapadu Ukrajine, a u njemu nije bilo povređenih.

 

Tagovi

Povezani tekstovi