Novinarki Danasa Snežani Čongradin uručena nagrada „Dušan Bogavac“

IMG20221027131656

Snežani Čongradin, novinarki dnevnog lista „Danas“, uručena je danas u Medija centru novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“. Nagradu dodeljuju istoimena fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predsednik fondacije „Dušan Bogavac“ Filip Mladenović rekao je da je tri decenije ova nagrada bila „iskrica u mračnom tunelu raznih režima koji su nastojali da uguše slobodu medija“.

 

„Hrabrost dobitnika nagrade kao i onih koji su bili u užem izboru svedoče da nema predaje kad je reč o slobodi medija. Po cenu otkaza, batina i pretnji, uvek će u Srbiji biti profesionalnih novinara koji će saopštavati istinu, a ne propagandu“, rekao je Mladenović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da skoro dve decenije novinarka Snežana Čongradin hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa.

 

„U društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti. Sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade ‘Dušan Bogavac’“, rekao je Bodrožić i dodao da je ona svetao novinarski primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije.

 

„Snežana godinama piše o strašnim devedesetim, podseća na ratne zločine i zataškavanja najgorih dela protiv čovečnosti, prenosi svedočenja i ukazuje na ratnohuškačku prošlost ljudi koji su danas na vlasti na ovaj ili onaj način“, rekao je Bodrožić.

 

Dobitnik ove nagrade pre 30 godina Veran Matić je istakao da je mislio da je jedan od poslednjih dobitnika ove nagrade i da će s eona ukinuti.

 

„Danas je teže baviti se novinarstvom nego 1992. godine“, istakao je Matić navodeći da je ostalo malo jato novinara.

 

On je istakao da je novinarka zato blaćena i vredjana, da trpi pretnje, ali nastavlja da podseća da društvo koje teži da se modernizuje mora prvo da kazni sve ratne zločine i ukaže na sve huškače i ratne profitere.

 

Dobitnica nagrade je zahvalila žiriju rekavši da je ponosna jer novinar kad piše ne zna kome se obraća i nagrada puno znači za samopouzdanje.

 

„Ne znate koji doprinos dajete, krećete su u nedefiisanom prostoru i ne znate kakve posledice izazivate. Nagrada mi je satisfakcija da se ipak ne krećem u mraku“, rekla je Čongradin.

Tagovi

Povezani tekstovi