Novinarska lustracija

– Učinilo nam se da postoji prazan prostor za emisiju u kojoj neće imati mesta ljudi koji nisu odgovarali za posledice svoje politike svih ovih godina.
Koleginica Svetlana Vuković ii ja, dve radimo svoju „lustraciju“, zato što ova država to nije uradila kako treba – kaže Svetlana Lukić. Novinarsku karijeru počela je u Radio Beogradu, u nezaboravnoj emisiji Niko kao ja, na Drugom programu ove kuće, u timu vrsnih mladih novinara i urednika. Početkom 1992. imala je čast da, zajedno s njima, dobije otkaz i bude proglašena za „neprijatelja Srbije“, pre svega zbog reportaža iz Vukovara i sa drugih frontova. Za ostvarenja u emisiji Niko kao ja dobila je nagradu „Svetozar Marković“, a u zbirci priznanja ima i nagrade „Dušan Bogavac“ i „Jug Grizelj“ i godišnje priznanje Beogradskog centra za ljudska prava.
Svetlana Lukić koautor je televizijskog serijala Zašto se u crkvi šapuće (RTV B92) u kojem je prvi put veći broj sagovornika pričao o ulozi Srpske pravoslavne crkve u buđenju nacionalizma, pokretanju rata, o finansiranju SPC. I pre emitovanja prvog kadra, posle najave serijala, dobijala je agresivne, preteće poruke. Rođena je 1958, iza sebe ima i uspešnu karijeru profesionalne prvoligaške rukometašice, sa ORK Beograd osvojila je Kup Jugoslavije i bila u timu vicešampionki države. Završila je Fakultet političkih nauka: „Loš fakultet,nije se promenio od Tita, čitam da bih nadoknadila propušteno, trenutno Bodrijara“, kaže. Igra basket, dobra je i u tome.


Bojan Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi