Novinarske ekipe na meti ruskih snaga

IFJ EFJ

U roku od samo nekoliko dana, ekipu UK Sky Newsa, kao i švicarskog nezavisnog novinara, napale su ruske snage u Ukrajini. Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) oštro osuđuju napade na medijske radnike kao dio rata u Ukrajini i pozivaju na uspostavu posebnog međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini, priopćili su EFJ i IFJ.

U priopćenju se navodi da su ruski vojnici ranili su i opljačkali švicarskog fotoreportera Guillaumea Briqueta dok je radio u regiji Mykolayiv, na jugu Ukrajine. Novinar je vozio svoj blindirani automobil s jasnim tiskanim oznakama i upravo je prošao ukrajinsku kontrolnu točku koja se nalazila na benzinskoj postaji Premier Oil kada su ruske snage napale. Nekoliko metaka je pogodilo vozilo i zadobio je ozljede na licu i podlaktici. Nakon što su prestali pucati, oduzeli su mu dokumente, gotovinu, laptop, fotografiju, video i druge vrijedne predmete koje je koristio za svoj rad  i sigurnost.

 

Kako javlja Ukrinform, nacionalna novinska agencija Ukrajine, Briquet je u najkraćem mogućem roku otišao na teritorij Kirovogradske regije gdje mu je ukrajinska policija Kropivnjickog pomogla da dođe do medicinske ustanove kako bi dobio medicinsku pomoć.

 

-Ovo je drugi napad ruske vojske na međunarodne medijske djelatnike u samo nekoliko dana. Prije nekoliko dana britanska televizijska ekipa za Sky News upala je u zasjedu dok je izvještavala o ratu u Ukrajini. Unatoč tome što su upozoravali da su novinari, na njih je pucano te je metak  pogodio glavnog dopisnika Stuarta Ramsaya u donji dio leđa, dok je snimatelj Richie Mockler dvaput upucan u  pancirnu jaknu. Na kraju su našli utočište u obližnjoj garaži, a Ramsay i njegovi suradnici sigurno su vraćeni u Veliku Britaniju.  Prije toga dva danska novinara također su zadobila rane od vatrenog oružja nakon što su nepoznati naoružani napadači gađali njihov automobil u Ukrajini.

 

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger kazao je kako međunarodne vlasti trebaju oštro osuditi napade na novinare. – Ovi događaji pokazuju hitnu potrebu za zajedničkim naporima da se zaštite medijski profesionalci u ratnim zonama: ti zločini ne smiju ostati nekažnjeni, kazao je Bellanger.

 

I glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez smatra da je nakon napada od strane Rusa iz zasjede u blizini Kijeva u ponedjeljak na vozilo ekipe Sky Newsa, ovaj novi ciljani napad na švicarskog fotoreportera pokazao da zaraćene strane ne oklijevaju ciljati novinare na zadatku.  – To su ratni zločini. EFJ poziva na osnivanje posebnog međunarodnog suda. Međunarodna zajednica mora procesuirati počinitelje ovih zločina, traži Gutiérrez.

 

Tagovi

Povezani tekstovi