Novine pre 80 godina imale milionski tiraž

Na drugom mestu nalati se “Skotiš dejli ekspres” sa tiražom od milion i po primeraka, a prati ga “Sandej ekspres” sa milion i dvesta hiljada primeraka.

Pravda u svom izdanju 17. juna 1939. godine piše i o nizu ekspedicija naučnika iz Srednje Evrope koji izučavaju dosad neistražene predele Srednje Afrike.

Jedna ekspedicija obilazi Keniju, druga okolinu jezera Viktoria, a treća belgijski Kongo

.

Planirano je da se sve tri ekspedicije sastanu na Kongu, čiji će gornji tok ispitati stručnjaci za reke, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana list Vreme piše o novoj pomorskoj katastrofi koja je zadesila francusku mornaricu.

Naime, “Feniks”, sumaren, odnosno podmornica prvog reda zaronila je juče ujutru sa 71 članom posade i od tada joj se gubi svaki trag.

Podmornica je nestala kod Sajgona u Indokini, a na pronalaženju sumarena angažovano je nekoliko pomorskih jedinica i aviona.

Pravda takođe prenosi i neobičnu priču o zatvorenicima u Kanzasu koji su podigli pobunu i izneli zahteve da nose svileno odelo i da večeru dobijaju u postelji.

Ovi zatvorenici koji preko dana rade u rudnicima uglja, pokrenuli su masovni štrajk i pokrenuli pregovore sa svojim čuvarem u rudniku.

Direktor ove ustanove odbio je da prihvati njihove zahteve i pozvao policiju, te su se pobunjenici četiri sata kasnije predali, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Tagovi

Povezani tekstovi