Novo targetiranje medija i nevladinih organizacija u Skupštini Srbije

„To je u stvari televizija samo po nazivu, jedan agitprop novog DOS-a koji se zove Savez za Srbiju i koji 24 sata, mislim na televiziju N1 – sad slobodno neka me ponovo razapnu, mene i sve moje kolege – vodi jednu besomučnu, ubitačnu kampanju protiv predsednika Republike, protiv Vlade Srbije, protiv pojedinih narodnih poslanika „, rekao je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

On je dodao da nije zaboravio „ni sve druge medije koji su navodno neslobodni“.

„Poput Vremena, NIN-a, Nedeljnika, Novog magazina, na čijim stranicama možete da pročitate samo najmonstruoznije laži i nesitine o Aleksandru Vučiću, ministrima, pojedinim narodnim poslanicima, Srbiji kao državi… Sad je samo nagradno pitanje ko je sledeći od nas na udaru, tih takozvanih medija koji su neslobodni, koga će sad da uzmu na nišan ovi sa N1, vremena, Danasa, Nedeljnika, Novog magazina itd“, rekao je Martinović.

Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke je u Skupštini Srbije rekao da nevladine organizacije finansiraju dnevne i nedeljne listove.

„Iste te medije o kojima je govorio Martinović – i Vreme i Danas i ostale. A oni su najpoznatiji po tome što je za njih Kosovo nezavisna država, u Srebrenici se desio genocid, Srbi su genocidan narod, narod ratnih zločinaca, zaostao, primitivan, krezub i kakav sve ne“, rekao je Šešelj.

Podsetimo, povodom istupa i uvreda koje je u Narodnoj skupštini nedavno izgovorio Martinović, redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme i nevladine organizacije Transparentnost Srbije i CRTA zatražile su da se prestane sa zloupotrebom institucija za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva.

Poslanici i o Stefanovićevoj diplomi, Đilasu, Tribunalu…

Poslanici su tokom rasprave o amandmanima na set zakona iz oblasti trgovine, osim o medijima, raspravljali i o diplomi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, o liderima Saveza za Srbiju, Draganu Đilasu i Bošku Obradoviću, ali i o tribunalu u Hagu.

Naprednjaci su pohvalili radikale što dolaze na sednice i iznose ideje o zakonima, a poslanici tih stranaka su najveći deo vremena za raspravu utrošili na ponavljanje oštrih kritika i optužbi na račun dela opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Predsednik poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović više puta je ponovio da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dao na uvid svoj studentski dosije i upitao čiju će diplomu sada tražiti opozicija.

Martinović je izrazio sumnju u validnost diplome lidera Dveri Boška Obradovića, jer mu je kako je rekao, „čudno da neko ko je završio književnost, ne zna da se izražava i pogrešno akcentuje“.

On je ponovio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić diplomirao sa prosekom većim od devet i pozvao lidera Nove stranke Zorana Živkovića, predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa i člana Demokratske stranke Gorana Ješića da pokažu svoje diplome.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj ocenio je da se predloženim izmenama zakona iz oblasti trgovine pokušava ispravljanje stanja u koje je Srbija dovedena posle 5. oktobra.

„Ako se sistemski borimo protiv korupcije, kozmetičke izmene zakona nam neće pomoći“, ocenio je Šešelj i dodao da se protiv najvećih tajkuna kampanja vodi samo u novinama, dok istražnih postupaka nema.

On je upitao vladajuću većinu da li je „raskrstila“ sa DOS-om s obzirom na to da je aktuelni ministar trgovine Rasim Ljajić bio član svih kabineta Vlade Srbije od 2000. godine.

Poslanici su tokom prepodnevnog zasedanja govorili i o Haškom tribunalu pa je poslanica SRS Vjerica Radeta istakla da je to politički sud i najomraženija institucija u Srbiji, dok je socijalista Neđo Jovanović uporedio sud u Hagu sa sudom u Nirnbergu gde se sudilo nemačkim zločincima iz Drugog svetskog rata.

„U Hagu je osuđeno 90 odsto Srba, i 10 odsto pripadnika ostalih naroda, što je stavljanje Srbije na medjunarodni stub srama i mi to nikada nećemo prihvatiti“, rekao je Jovanović.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević tražio je da tržišna inspekcija uđe u RTS i proveri poslovanje pošto, kako je naveo, zaposleni imaju veoma male, a urednici ogromne plate.

Inače, predlozima Zakona o trgovini i o robnim berzana, kao i izmenama zakona o elektronskoj trgovini, dodatno se reguliše oblast elektronske trgovina, definiše se pojam elektronske prodavnice i elektronske platforme, posebno se reguliše isticanje cena u e-trgovini, a uvedene su i posebne mere za suzbijanje sive ekonomije.

Tagovi

Povezani tekstovi