„Novosti“ čekaju šerifa

Pogotovo zato što intervju svakao predstavlja jednu od najsramnijih stranica u stogodišnjoj „Politikinoj“ istoriji. Rama uz rame sa tekstovima kao što su „Vojko i Savle“, i slični, za koje smo svi mislili da su najzad prošlost.


-Prvo o činjenicama. U intervjuu, Vi tvrdite da će „VAC“ ukoliko kupi „Večernje novosti“, u potpunosti poštovati samostalnost uređivačke politike tog lista, a, istovremeno, u značajnoj meri poboljšati njegovu ekonomsku poziciju, koristeći svoje veliko umeće u oblasti finansija, marketinga i organizacije. Možete da ponudite veću cenu zato što, tvrdite Vi, na ovom tržištu vidite mogućnost koje konkurencija ne vidi i nije u stanju da ih iskoristi.


U PNM-u, preduzeću koje je vlasnik svih nekadašnjih „Politikinih“ izdanja, Vi već četiri godine sprovodite upravo sve što ste rekli da ćete uraditi u „Večernjim novostima“. Za to vreme jedino što ste stvorilili, jesu gubici-19 miliona evra. Tome treba dodati i gašenje listova sa višedecenijskom tradicijom.


U PNM-u ste ušli nezakonito (postupak za poništaj ugovora je pred sudom), tvrdeći da vaše znanje u oblasti ekonomskog vođenja izdavačke kuće vredi koliko i gotovo sve što ima „Politika“. Ne znam koju reč Vi koristite za nekoga ko pravi štetu. Ogromnu štetu. Verujem da sigurno ta reč nije znalac. Mi kažemo-štetočina. Ako smo blagonakloni, onda kažemo: „Nije on loš, samo je mlad smislom“.


Vama je najzgodnije da svoju misao izrazite tako što ćete Srbiju uporediti sa salunom. Poslovnu konkurenciju označavate kao „ružni, prljavi, zli“, i jedino Vam nedostaje šerif koji bi Vam omogućio da recept uništavanja ponavljate dok Vam ne dosadi i ne odtete u neki drugi salun. Pri tome sebe, u stvari, već predstavljate kao šerifa koji najavljuje hapšenje, pa čak i preti premijeru Srbije. Teško mi je da Vas zamislim u kaubojskim čizmama sa šeširom širokog oboda, ali slične Vama mi smo već imali prilike da gledamo u Srbiji u nešto drugačijim uniformama. Sigurno ne bih pisao ovo pismo da Vas je novinar „Politike“, u obimnom intervjuu, makar samo jednom, pa neka bude i sa strahopoštovanjem, pitao bilo šta u vezi sa tzv. finansijskim potezima koje ste povukli u PNM-u. Da je makar predpostavio da je cena za kupovinu Večernjih novosti“ za Vas „prava sitnica“ pošto koristite novac od prodaje, takođe potpuno nezakonite, prodajne mreže PNM-a.


Da Vas je pitao da li ćete ikada dostaviti završne račune poslovanja drugom partneru u PNM-u-„AD Politici“ za 2003, 200. i 2005. godinu. Toliko o samostalnosti uređivačke politike. Vaši poslovni potezi su, u boljem slučaju, na ivici zakona, njihove posledice štetne za vaše navodne partnere u Srbiji, rečnik je uvredljiv, a stav nesnosno nadmen.


Ukratko, protiv takvih kao šte ste Vi, ma koliko blagonakloni bili, nije dovoljno govoriti. Protiv Vas se mora raditi.


Branko Pavlović
konsultant akcionara Politike AD


 

Tagovi

Povezani tekstovi