NUNS: Da li država kalkuliše sa ubistvom

Predsednica NUNS Nadežda Gaće je ocenila da pošto nakon sedam godina od monstruoznog zločina nema odgovora ko je naručio ubistvo Ćuruvije i ko su ubice, „nema razlike između države koja je u stanju da ubije i države koja je sposobna da kalkuliše sa ubistvom“.


– Zašto država ne može da odgovori na pitanje koje je važno, kako za Slavka, građane Srbije tako i za novinare. Da li država nije sposobna da odgovori na pitanje ko je ubio Slavka Ćuruviju, ne želi da odgovori ili kalkuliše sa ovim ubistvom – upitala je predsednica NUNS Nadežda Gaće.
Prema njenim rečima, NUNS ima pravo da postavi pitanje kakva je to država danas, kakvi su to njeni organi, kakve su to poluge njene vlasti i ko su ti političari koji sedam godina ne daju odgovor na jednostavno pitanje oko ubistva Ćuruvije. Ona je, takođe, navela da je NUNS u poslednje vreme zabrinut zbog pojedinačnih izjava koje su se mogle čuti na državnoj televiziji, da se ubice Slavka Ćuruvije nikada neće otkriti i da javnost nikada neće doznati ko je naredio i ubio Ćuruviju.
– Ako je tako, to znači da je država sposobna da kalkuliše i prikriva pojedince kojima bi možda bilo neprijatno da se dozna da su bili umešani u ubistvo ili možda hoće da svoj zločin stavi u ruke građana Srbije – rekla je Nadežda Gaće.
Predsednik UNS Nino Brajević je ukazao da je nekažnjeno ubistvo Slavka Ćuruvije „jasna poruka da u Srbiji nije dokraja razotkriven i pravdi priveden aparat zadužen za likvidaciju protivnika režima Slobodana Miloševića“.
– Slobode štampe i javne reči ne može biti sve dok su ubice Slavka Ćuruvije na slobodi. Poručujemo državnim institucijama i vlasti da ispune obećanje i pronađu ubice novinara. Dok ne bude rasvetljeno ubistvo Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Duška Jovanovića i ne budu potpuno otklonjene sumnje u samoubistvo Dade Vujasinović nema ni slobode štampe ni evropske budućnosti Srbije i Crne Gore – istakao je Brajović.
Obeležavanju sedmogodišnjice Ćuruvijinog ubistva prisustvovali su njegovi brojni poštovaoci, prijatelji i kolege.
Jovo Ćuruvija, brat ubijenog beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, izjavio je juče da za rešenje tog zločina nema političke volje vlasti. On je agenciji Beta rekao da se znaju i naručioci, i organizatori i ubice njegovog brata, ali da ih „tajne službe, odnosno država štite“.
– U zemlji u kojoj svakog dana raste broj bezumnika, unesrećenih i uništenih teško da će se naći neko ko ima hrabrosti da rasturi udbaše i kosovce i otvori arhive i dosijea. Tamo sve piše, rekao je Jovo Ćuruvija. On je podsetio da su ista obećanja o rasvetljavanju ubistva njegovog brata davali i bivši ministar policije Dušan Mihailović i sadašnji Dragan Jočić, ali da ih nisu ispunili.


J. Č.


 

Tagovi

Povezani tekstovi