NUNS i NDNV: Kampanja protiv Sejdinovića organizovana, javnost da se suprotstavi napadima na novinare

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović dobio je danas mnogobrojne pretnje i uvrede preko fejsbuk stranice „Srbija Naša zemlja“, na kojoj je objavljen tekst u kojem se Sejdinović targetira kao „vojvođanski separatista“ i „islamski fanatik“ koji „prezire Srbiju i Srbe“, kao desetine komentara u kojima su Sejdinoviću upućene brojne pretnje smrću i proterivanjem, kao i uvrede. 

Sve pretnje, koje je tokom dana dobijao i u direktnim porukama, prijavljene su nadležnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a obaveštena je i Stalna radna grupa za bezbednost novinara. 

Međutim, više je nego očigledno da se ovakvi napadi na novinare i kritičare vladajućih struktura, zagovornike slobode izražavanja i demokratskih vrednosti, odvijaju pod šinjelom aktuelnog režima u Srbiji, jer godinama unazad predstavnici vlasti ne samo da blagonaklono gledaju na ovakve pojave, već ih neretko svojim javnim govorom i delovanjem i sami svesno inspirišu i proizvode. 

Jasno je da sloboda medija i vladavina prava nisu u interesu predstavnika političkih vlasti u Srbiji, ali državne intitucije dužne su da deluju u skladu sa Ustavom i važećim zakonima i njihovo oglušavanje o te obaveze predstavlja direktan napad na demokratski poredak i otvara vrata anarhiji. 

Upozoravamo i domaću i međunarodnu javnost da tolerisanje organizovanih napada na novinare, sasvim izvesno vode uspostavljanju otvorene torture i gušenju građanskih sloboda. 

Podsećamo da ovo nije prvi put da se Sejdinović našao na meti kampanje serijskih pretnji, a indikativno je da se aktuelna kampanja zastrašivanja pokreće upravo u vreme građanskih protesta koji se odvijaju širom zemlje. 

I, ukoliko kao društvo adekvatno ne reagujemo, samo je pitanje ko će biti sledeća meta. 

Smatramo da se zbog toga ozbiljno dovodi u pitanje bilo kakav smisao našeg učešća u medijskim radnim telima za razgovore sa predstavnicima vlasti.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Tagovi

Povezani tekstovi