NUNS i NDNV protestuju protiv nasilja nad novinarima i novinarskom profesijom

Udruženja konstatuju da su provokativno nacionalistička retorika i blagonakloni odnos nekih visokih državnih funkcionera prema izgrednicima podstakli organizovane grupe da fizički ugrožavaju novinare, te da državni organi nisu ni na koji način zaštitili novinare koji su izveštavali sa javnih skupova visokog rizika. 


Skandiralo se „Ubij, ubij, novinara!“, a brojne grupe nasilnika su 21. februara pokušale da uđu u zgrade Radio – televizije B92 i Doma novinara. Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić optužio je novinare za „nepatriotsko“ izveštavanje kojim je  navodno podstaknuto nasilje, prizivajući na taj način zli duh Zakon o informisanju iz 1998. koji je kreirao.


NUNS i NDNV  podsećaju  državne organe da je posao novinara da javnost istinito informišu, bez obzira na to da li se istina nekom dopada, ili bi da je prikrije. S druge strane, obaveza je državnih organa da to omoguće. Stvorena je atmosfera u kojoj su novinari nasilnicima  poželjna meta, baš kao i prodavnice i restorani sa huliganima i njihovim inspiratorima.. Zahtevamo od državnih organa da zaštite novinare i stvore podnošljivu atmosferu za obavljanje našeg posla.


 U Beogradu: 22.02. 2008.


 Sekretarijat:  NUNS i NDNV

Tagovi

Povezani tekstovi