NUNS i NDNV: Sramno pisanje „Politikinog zabavnika“ o Ljotiću

U svom poslednjem broju od 18. januara 2019. “Politikin zabavnik” pod naslovom “Ko su bili ljotićevci” piše da je Dimitrije Ljotić, koji se “brinuo o redu u Srbiji”, imao “jedinice visokog morala”, “osuđivao pogrome Jevreja”, “dobar deo srpskih masona je spasao iz logora”, sve u svemu – radio je na dobrobit Srbije i njenih građana sve dok zla nemačka obaveštajna služba nije ubacila nekoliko agenata u Ljotićev pokret ZBOR i potom ga, “delom”, vezala za sebe.

Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju.

Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog “Politikinog zabavnika”, koji ove godine obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori. Ovo je valjda logičan nastavak akcije “puštanja pasa” na naslovnoj strani “Ilustrovane politike”, publikovanja klasičnog poziva na linč nezavisnih novinara i medija, pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim i objavljivanja serijala sramnih pamfleta kojima se u tom nekada uglednom listu aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović. Zanimljivo je da je Zefereni Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje “Ilustrovanu politiku”, ujedno i glavni i odgovorni urednik Politikinog zabavnika. Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije.

Beograd/Novi Sad, 20. januar 2019.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 

Tagovi

Povezani tekstovi