NUNS i Šabić zajedno za efikasniju primenu zakona

Na okruglom stolu o primeni tog zakona, koji je NUNS organizovao juče u Vranju, Šabić je konstatovao da bi, iako protokalaran, takav sporazum mogao značajno da utiče na motivisanje novinara da budu primer građanima u korišćenju prava koja im daje zakon.

„Zakon će početi da se primenjuje onda kada država konačno uradi svoj deo posla i obezbedi uslove za primenu, ali i tada, mogao bi da ostane ‘mrtvo slovo na papiru’ ako građani ne budu koristili prava koja im daje“, rekao je Šabić.

Šabić je ukazao da „tu na scenu stupaju novinari“, koji bi trebalo da budu „prethodnica“ građanima do trenutka dok se u javnosti ne formira svest o mogućnostima koje zakon pruža.

Generalni sekretar NUNS-a Svetlana Preradović izjavila je da bi takav protokol mogao biti inspiracija članovima udruženja, a i drugim kolegama, da konstatnim pritiskom na vlasti da postupaju prema zakonu, utiču i na poboljšanje efikasnosti njihovog rada.

Koordinatora Koalicije za slobodan pristup infromacijama Tamara Lukšić Orlandić ukazala je da bi se efekat primene zakona mogao videti i u smanjenju korupcije.

„Kod nadležnih bi se stvorila svest da je njihov rad u svakom momentu dostupan javnosti“, rekla je ona.

Glavni urednik i vlasnik „Vranjskih“ Vukašin Obradović rekao je da se lokalne vlasti, kao i republička, odnose prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ignorantski. „Uostalom, to su potvrdili i time što se nisu odazvali pozivu na ovaj skup“, dodao je on.

U radu okruglog stola, koga je NUNS organizovao uz podršku Norveške narodne pomoći, učestvovalo je oko dvadeset novinara iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Vladičinog Hana, kao i dopisnici beogradskoh medija sa juga Srbije.

Na skupu je promovisan Vodič kroz Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, u kojem su na praktičan i jednostavan način opisani procedura, dometi i limiti tog zakona. Tu brošuru sačinila je Kolicija nevladinih organizacija za slobodan pristup informacijama.

Tagovi

Povezani tekstovi