NUNS: Institucije da hitno reaguju na govor mržnje uperen protiv portala Info-Vranjske

NUNS logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra nedopustivim saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, u kome se lokalni portal Info-Vranjske označava kao teroristički i izdajnički.

 

U saopštenju se neprimerenom retorikom širi verska, nacionalna i rasna mržnja, a portal Info-Vranjske optužuje da je glasilo drugog naroda, te ,,saučesnik terorističke organizacije koja javno iznosi separatističke namere prema još jednom delu srpskih teritorija”.

 

NUNS najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra je neprihvatljivom, jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane.

 

Podsećamo da je govor mržnje u Srbiji kažnjiv, što je definisano u više pravnih akata – članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije, članom 75 Zakona o javnom informisanju i medijima, članom 51 Zakona o elektronskim medijima, a govor mržnje obuhvaćen je i članovima 317 i 387 Krivičnog zakonika.

 

NUNS poziva Srpsku naprednu stranku da osudi saopštenje svog Gradskog odbora iz Vranja i ogradi se od ovakvog načina komunikacije. Takođe, pozivamo nadležne institucije da preduzmu pravne korake i kazne ovakvu vrst govora mržnje.

 

O ovom grubom kršenju zakona NUNS će obavestiti sve relevantne institucije u čijoj je nadležnosti borba protiv govora mržnje.

Tagovi

Povezani tekstovi