NUNS: Institucije hitno da reaguju na neprimeren govor Gradskog odbora SNS-a u Vranju

NUNS logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra nedopustivim saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, u kome se lokalni portal Vranjenews označava kao teroristički i izdajnički.

 

U saopštenju se neprimerenom retorikom širi verska, nacionalna i rasna netrpeljivost, a portal Vranjenews se optužuje da je glasilo “ teroriste i ratnog zločinca Aljbina Kurtija” koji opravdava “ubice Srba sa Kosova i Metohije”. Povod za ovakvo saopštenje je tekst koji je objavljen na sajtu vranjenews.rs pod naslovom “Kurti objavio spisak zaplenjenog naoružanja, vozila i novca kod Banjske”.

 

NUNS najoštrije osuđuje retoriku vladajuće stranke i smatra je neprihvatljivom, jer ovakva vrsta verbalnog napada na medij direktno ugrožava bezbednost novinara i od njih pravi mete daljih napada, pošto se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane.

 

Posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvo saopštenje vranjskog odbora SNS-a ovakve vrste, i da je korišten sličan govor. NUNS je i tada reagovao.

 

NUNS poziva Srpsku naprednu stranku da osudi saopštenje svog Gradskog odbora iz Vranja i ogradi se od ovakvog načina komunikacije, a GO SNS Vranje poziva da se javno izvini i suzdrži se od daljeg širenja mrežnje.

NUNS,

27.09.2023.

Tagovi

Povezani tekstovi