NUNS: Izražavamo zabrinutost zbog mogućeg odugovlačenje postupka u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića

NUNS logo color

Juče je po četvrti put odložen početak ponovnog suđenja u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, ovoga puta zbog spajanja predmeta.

Nakon što je Apelacioni sud nedavno ukinuo presudu protiv Igora Novakovića, trećeoptuženog za taj zločin, na jučerašnjem pretresu tužilac je predloženo spajanje tog predmeta sa predmetom koji se vodi protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, sa čime su se saglasisli i advokati odbrane. Tužilac je zatražio odlaganje da bi korigovao optužni akt, nakon čega je sudija odložio glavni pretres.

 

Podsetimo, na početku sudskog procesa čitav postupak bio je objedinjen da bi pred kraj suđenja tadašnji sudija Slavko Žugić izdvojio postupak protiv Novakovića zbog nepojavljivanja advokata odbrane na ročištima. Presuda protiv Simonovića i još dvojice doneta je u februaru prošle godine, a protiv Novakovića devet meseci kasnije. Obe su, nažalost, ukinute.

 

Ponovljeno suđenje Dragoljubu Simonoviću trebalo je da počne 24. februara, ali je odloženo zbog bolesti advokatice odbrane Zore Dobričanin Nikodinović. Drugi put početak je odložen zbog bolesti Simonovića, a treći put zbog izostanka advokatice odbrane.

 

Iako razumemo inicijativu tužioca sa današnjeg pretresa, na osnovu dosadašnjeg iskustva Nezavisno udruženje novinara Srbije očekuje dalje opstrukcije od strane optuženih i zato apleujemo na Sud da na sve načine onemogući pokušaje odugovlačenja postupka. Naime, svi akteri su poznati i dokazan je lanac podsterkivanja, s toga smatramo da ponovljeno suđenje ne sme da traje dugo, već da konačna, pravosnažna presuda mora biti doneta u najkraćem roku.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

23. jun 2022.

Tagovi

Povezani tekstovi