NUNS: Kontinuitet sinhronizovanih pritisaka na KRIK

krik-logo-2

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava solidarnost sa koleginicima i kolegama iz redakcije KRIK, budući da su već duže vreme pod udarcima tužbi zbog svojih istraživačkih tekstova, koji su profesionalno urađeni i napisani.

Naime, poslednja tužba je stigla od biznismena bliskog vladajućem režimu, Bogoljuba Karića, koji je tužio KRIK, urednika Stevana Dojčinovića i zamenicu urednika Bojanu Jovanović zbog teksta o vezama članova porodice Karić sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i povlašćenom položaju koje njihove kompanije imaju u toj zemlji. Karić tvrdi da mu je KRIK povredio čast i ugled, kao i da su njegov sin i kompanije povezane sa porodicom zbog istraživačkih priča stavljeni pod sankcije Evropske unije i američkog Trezora.

 

Međutim, samo u poslednjih mesec dana KRIK je pored ove tužbe dobio još dve od Predraga Koluvije, optuženog da je na imanju firme „Jovanjica“ uzgajio više od tonu i po marihuane, stoga sve ovo signalizira na jedan orkestirirani pritisak koji pokušava da se sprovede nad ovom redakcijom.

 

Podsećamo takođe da je ove godine KRIK tužio i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Bratislav Gašić, jer je objavio detalje prisluškivanih razgovora sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki u kojima se on spominje.

 

Novinari i novinarke KRIK-a su od početka godine na meti različitih predstavnika vlasti i njihove propagandne mašinerije, ali postaje simptomatično da interesne grupe i javne ličnosti počinju sinhronizovano da podnose tužbe protiv ove redakcije. SLAPP tužbe protiv novinara u svetu već postoje kao posebna taktika gušenja slobode izveštavanja medija i novinara, stoga i u Srbiji postaju sve popularnije.

 

Takođe izražavamo zebnju za finansijski opstanak ove redakcije, ali i svih drugih medija koji su pod finansijskim pritiskom zbog tužbi. NUNS će kao i do sada pružiti svu podršku i pravnu i moralnu kolegama i koleginicama iz KRIK–a, međutim to i dalje ne rešava problem iscrpljivanja novinara podnošenjem tužbi jer će zbog toga morati mnogo vremena da provode u sudnicama umesto u svojim redakcijama, te će javnost biti uskraćena za informacije od javnog značaja.

 

NUNS,

 

8. decembar 2021.

Tagovi

Povezani tekstovi