NUNS: Novinar kao službeno lice

Međutim, na sastanku Nezavisnog udruženja novinara Srbije nije postignuta saglasnost da je bojkot nacionalističkih skupova pravi odgovor medija. Glavni urednici većine elektronskih i štampanih medija u Srbiji izneli su različite predloge o tome kako bi novinarski esnaf trebalo da reaguje posle napada na novinare tokom demonstracija podrške Radovanu Karadžiću.


„Ako pristanemo da nam rade ovo što sada pokušavaju da rade, da nam prete i seju strah na ulicama grada, prosto mislim da mi pristajemo na greške koje će biti nepopravljive“, smatra Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a.


Jedan od predloga bio je da elektronski mediji sa rizičnih, desničarskih protesta, ne izveštavaju slikom, već redukovanim informacijama.


„Vrlo brzo će oni sami doći da ’kume’ i mole, jer, ne zaboravimo, ma koliko se radilo o grupacijama za koje nama nije nimalo prijatno da objavljujemo njihove aktivnosti i stavove, oni bez nas ne postoje. Stoga, dobro bi bilo da krenemo u tom pravcu“, predložio je Aleksandar Timofejev, direktor Studija B.


„Mi prenosimo skupove da bi neko video desničarske organizacije. Tu policija treba da radi svoj posao, ako je policiajac zaštićen, lekar, ili bilo ko drugi, ne razumem zašto šmo mi ’roba za odstrel’“, pita se Tanja Jordović, glavna urednica TV Pinka.


Stav Televizije B92 nije bio da se bojkotom može nešto rešiti. Sa tim su se, između ostalih, složili i urednici dnevnih novina Blic i agencije FoNet.


„Ne znam kakvi bi bili efekti toga da mi sada prestanemo da izveštavamo šta se dešava na ulicama Beograda“, kazala je Sanda Savić, direktorka informativnog programa TV B92.


„Za mene je skandalazno da još uvek na ulicama grada čujemo ’žica Srebrenica’ i ’udri novinara’, tu nema razlike i naša obaveza jeste da o tome obaveštavamo, ali naša odgovornost je, pre svega, da imamo dobro novinarstvo. Ukoliko se složimo oko nekih elementarnih novinarskih standarda, da znamo šta i kako se radi, onda možemo da postignemo ono što želimo“, rekla je ona.


Na kraju sastanka, urednici elektronskih i štampanih medija, složili su se da na državne organe treba vršiti pritisak da rade svoj posao i zaštite novinare na terenu.


Jedan od zahteva je i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice.

Tagovi

Povezani tekstovi