NUNS održao obuku u Novom Sadu za novinare i novinarke na temu upravljanja informacijama o zdravstvenim temama

20230120_161011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) održalo je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom obuku za novinare  i novinarke na temu upravljanja informacijama o zdravstvenim temama. 

Radionicu su vodili novinarka i menadžer u sistemu zdravstvene zaštite Jasmina Lazić i naučni novinar Slobodan Bubnjević. Specijalni gost radionice bio je imunolog dr Srđa Janković.

 

Od početka pandemije COVID-19, došlo je do umnožavanja dezinformacija („infodemija“) u medijima i na (društvenim) mrežama sa ciljem stvaranja konfuzije, straha i oklevanja u odgovoru na COVID-19 i naporima za vakcinaciju.

 

Medijsko izveštavanje zasnovano na činjenicama i naučnim dokazima je važno za promenu ponašanja zajednica, što može imati samo pozitivan uticaj na njihovo zdravlje.

Ova obuka imala je za cilj da izgradi veštine upravljanja informacijama kod polaznika za dobijanje, tumačenje i razvijanje priča koje se odnose na javno zdravlje i COVID-19.

 

Tokom radionice razgovaralo se o tome kako doći do relevantnih informacija; istražiti ulogu društvenih medija u širenju dezinformacija; pomoći da razumete neke od mehanizama i izazova oko naučnih publikacija, kao i šta zdravstveni komunikatori mogu da urade za vas.

 

Na radionici koja je održana u Novom Sadu, u prostorijama NDNV-a, je učestvovalo sedmoro novinara i novinarki koji su hteli da unaprede svoja znanja i veštine za kredibilno izveštavanje o zdravstvenim temama. Za sve polaznike obezbeđena je mentorska podrška za izradu medijskih priloga na teme iz zdravstva u narednih mesec dana, za šta će dobiti adekvatnu novčanu naknadu.

 

Tagovi

Povezani tekstovi