NUNS: Opasno targetiranje medija sa severa Kosova

slika: Medija centar
slika: Medija centar

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje najnovije pretnje i targetiranje kosovskih medija na srpskom (Kosovo online, radio Kontakt plus, radio Kosovska Mitrovica i Tv Most), ali pre svega portala KoSSev, koje je započeto u Telegram kanalu “Zečevi KiM” u kome se kroz više objava i dva videa spominju  mediji koji se targetiraju kao “neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO-a i Zapada”. Posebno zabrinjava video sa scenama obračuna iz filma “Dobar, loš, zao”, gde sve vreme stoji logo Kossev, a prekida se u momentu kada treba da odjekne pucanj.

 

 

NUNS ukazuje da ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i pretnji novinarima portala KoSSev i pozivamo nadležne organe da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i upućenih pretnji koje ugrožavaju sigurnost svih novinara na Kosovu.

 

Zanimljivo je da vreme nastanka Telegram kanala “Zečevi KiM” koincidira sa gašenjem stranica koje su se povezivale sa “Severnom brigadom” a koju je Vlada Kosova nedavno proglasila za terorističku, zabranivši njen rad jer “predstavlja pretnju ustavnom poretku i bezbednosti”.

 

Kao posebnu zabrinutost NUNS vidi u tome što pretnje dolaze nekoliko dana nakon videa koji se delio na društvenim mrežama, a u kome su se targetirali novinari United medije.

 

Podsećamo predstavnike vlasti da moraju da reaguju u ovako ozbiljnim slučajevima targetiranja novinara i medija, i da javno osude takvo ponašanje, o čemu je govorila i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je juče pozvala Vladu Srbije da javno osudi napade na novinare. Na žalost, ne možemo i da se ne osvrnemo na to da je jedan ovakav video, nepotpisan, urađen na sličan način, bio uvod u tragični događaj Olivera Ivanovića. Upravo zbog toga očekujemo da država i njeni organi ozbiljno shvate ove i slične incidente.

 

Tatjana Lazarević će ovaj slučaj prijaviti Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi