NUNS organizovao obuku o izveštavanju o pravosuđu

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

NUNS je u okviru svojih aktivnosti usmerenih na unapređenje komunikacije između pravosuđa i medija, kao i na bezbednost novinara, tokom aprila organizovao četvorodnevnu obuku za novinare i novinarke pod nazivom “Izveštavanje o pravosuđu”.

 

U okviru obuke, novinarke i novinari su slušali predavanja o ulozi nezavisnog sudstva i funkcionisanju domaćeg i međunarodnog pravosuđa, tužilačkoj i policijskoj istrazi, organizovanom kriminalu, izveštavanju medija o žrtvama seksualnog nasilja i drugim temama u vezi sa pravosuđem.

 

Među predavačima bili su: sutkinja u penziji Radmila Dragičević Dičić, javni tužilac Predrag Milovanović, bivši pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković, sutkinje Bojana Stanković i Bojana Čogurić, advokati Rodoljub Šabić, Nina Nicović, Kruna Savović i Dušan Ignjatović, pravnica Sanja Radivojević i novinarke Jovana Gligorijević, Senka Vlatković Odavić i novinar Vuk Cvijić.

 

Polaznici  su nakon obuke pisali tekstove na temu pravosuđa koji su objavljeni u medijima u kojima rade.

 

Aleksa Momčilović je za portal Nova.rs napisao tekst „Nije normalno da snimci napada ne postoje, ni da se kriju, ali u sredini u kojoj živimo – nije neočekivano“: Novinar Cvijić za Nova.rs nakon saslušanja u tužilaštvu.

 

Miljana Jeremić, Media & Reform centar:  Osvetnička pornografija: Bez uvođenja u Zakon, pravda teško ostvariva

 

Jelena Milenković, Boom93: Informisanost o radu sudova: Perspektiva građana, sudije i novinara i Zašto građani nemaju poverenja u sudstvo?

 

Jelena Čolović, Beta: Sudije u Srbiji manje zarađuju od kolega u regionu

 

Aleksandar Minić, Forum: Rad Osnovnog suda u Prijepolju kroz prizmu predsednice suda: Predmeta mnogo – sudija malo

 

Nened Nešović, portal N2: Pravosuđe u Srbiji: Maraton do pravde

 

Aleksa Tešić, BIRN podkast: AI u pravosuđu

 

Ana Opačić, N1: Naloženo veštačenje roditelja i dečaka koji je počinio masovno ubistvo u „Ribnikaru“

 

Tamara Stojanović, N1: Završeno pripremno ročište po tužbi roditelja dečaka ranjenog u „Ribnikaru“

 

Ana Đurić, Insajder: Tužioci prepušteni dobroj volji policije – po zakonu rukovode postupkom, u praksi nemaju mehanizme da utiču

 

Pored toga, u NUNS-u je 6. i 7. juna održan susret iskusnih novinara koji se bave izveštavanjem o pravosuđu i  predstavnika pravosuđa.

 

Na sastanku su novinarke i novinari razmenili svoja iskustva u radu sa kolegama iz različitih redakcija kao i sa predstavnicima pravosuđa. Učesnici su razgovarali o saradnji pravosuđa sa medijima, SLAPP tužbama, organizovanom kriminalu, terminologiji koju novinari treba da koriste u svojim izveštajima kako bi izbegli eventualne tužbe, kao i saradnji policije i tužilaštva.

Tagovi

Povezani tekstovi