NUNS organizovao seriju sastanaka novinara i predstavnika pravosuđa

Izvor NUNS
Izvor NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovalo je pet sastanaka novinara sa predstavnicima tužilaštava širom Srbije.

 

Sastanici novinara sa Osnovnim i Višim javnim tužilaštvom održani su u Nišu, Novom Pazaru i Kragujevcu. U Beogradu su održana dva sastanka – sa I, II i III Osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, kao i sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. Na sastancima smo razgovarali o pitanjima bezbednosti novinara, odnosu sa kontakt-tačkama za bezbednost novinara u tužilaštvima i unapređenju komunikacije između novinara i pravosuđa. 

 

NUNS je organizovao sastanak na kome su prisustvovali glavni urednici i predstavnici Apelacionih i Viših sudova u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Predstavnici obe profesije su istakli probleme sa kojima se susreću u međusobnoj komunikaciji kao i o želji i naporima da se ta komunikacija poboljša, a sve u cilju uspostavljanja većeg poverenja i bolje komunikacije.

 

Pravnica NUNS-a Marija Babić je istakla da je ideja sastanaka bila je da se predstavnici obe profesije međusobno upoznaju i da čuju probleme sa kojima se susreću u svom radu.

 

 “Uvideli smo da je i jednoj i drugoj profesiji neophodno da se uspostavi direktan kontakt, da popričaju neformalno, kako pre svega uspostavili veće poverenje, a pored toga i poboljšali komunikaciju. Ovi sastanci su se pokazali kao dobra praksa, a ideja je da se sa takvim sastancima nastavi i nadamo se da će odaziv predstavnika pravosuđa biti kao i do sada”. 

 

Ona je naglasila je da su obe teme jako bitne za novinare kako bi mogli nesmetano da obavljaju svoj posao i kako bi na adekvatan način mogli da izveštavaju javnost. 

 

Sastanci se održavaju u okviru aktivnosti koje sprovodi NUNS koje imaju za cilj da doprinesu poboljšanju komunikacije između pravosuđa i novinara, kao i da poboljšaju kapacitete novinara i aktera unutar pravosuđa da razviju efikasniji odgovor na slučajeve pretnji i zastrašivanja novinara.

Tagovi

Povezani tekstovi