NUNS: Osuda novog ataka huligana na ekipu Televizije N1

n1-logo-live-tv-178584-725x408-1

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje ometanje u radu i vređanja ekipe Televizije N1 na sinoćnom protestu u centru u Beogradu, i zahtevamo od Tužilaštva da reaguje, pošto policija nije želela da zaštiti novinara i kamermane od nasilnika iako se sve dešavalo u njihovoj neposrednoj blizini.

Grupa huligana, koja je sinoć u Njegoševoj ulici pretila okupljenim građanima i uzkivala fašističke i rasističke parole, u dva navrata je sprečila uključenje novinara Filipa Lukića u program N1, naočigled desetina uniformisanih i policajaca u civilu. Jedan od tih huligana je malo pre toga uputio otvorene pretnje okupljenim građanima a da policija takođe nije ni najmanje reagovala, a kolegi Lukiću je nakon što je prekinuo snimanje rekao: „Šta si se uplašio, pa neću da te bijem pred policijom.“

 

Radi se o pripadnicima takozvane „Narodne patrole“, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1.

 

Podsećamo da su novinari poslednjih godina izloženi sve većem broju pritisaka i napada, i da je postala praksa da ih nasilnici i provokatori ometaju u poslu, vređaju i napadaju na ulici i na internetu, a da većina tih krivičnih i prekršajnih dela ostaju nekažnjena. Podsećamo i da su najveći generatori mržnje prema profesionalnim i nezavisnim novinarima političari na vlasti i njihove propagandisti, te da su nemili događaji poput sinoćnog samo logična posledica uvreda i targetiranja koja dolaze iz skupšinskih klupa i sa drugih zvaničnih mesta.

 

NUNS će i ovaj slučaj uneti u Bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i obevestiti međunarodne institucije i organizacije.

 

NUNS,

 

10. novembar 2021.

Tagovi

Povezani tekstovi