NUNS osudio napad na izveštače B92

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traži od vlasti u Srbiji da novinarima obezbede uslove za bezbedan rad i da spreče pokušaje njihovog maltretiranja i zastrašivanja. Vlasti i demokratske institucije u zemlji pozivamo da osude govor mržnje ispoljen pri napadu na izveštače B 92 i da ukažu javnosti da takav pristup vuče srpsko društvu duboko u prošlost.


NUNS takodje poziva medije da u izveštavanju o dogadjajima vezanim za smrt i sahranu Slobodana Miloševića izbegavaju da se uključuju u orkestriranu kampanju koju vode stranke zbog svojih političkih interesa. Kontinuirano i nekritičko ponavljanje stavova za koje nema čvrstih dokaza, poput tvrdnje da je Milošević ubijen u Haškom tribunalu, nije u skladu sa osnovnim pravilima novinarske profesije.


Naš je profesionalni zadatak da objektivno izveštavamo i da javnosti ponudimo kompletnu sliku o najvažnijim dogadjajima. Patnje kroz koje su prošli Srbija i druge zemlje regiona u vreme Miloševićevog režima nikako ne bi trebalo da budu gurnute u senku u zamenu za neproverene tvrdnje o njegovom ubistvu u Hagu. To možda prija odredjenim političkim opcijama, ali se kosi sa ulogom i odgovornošću koju novinari i mediji treba da imaju u društvu.


Beograd,
16.03.2006.


Za Izvršni odbor NUNS
Predsednik
Nadežda Gaće

Tagovi

Povezani tekstovi