NUNS osudio pogromaške napise

Najnoviji primeri poziva na pogrom su tzv. informacije o navodnom masovnom prelasku Srba sa pravoslavne na katoličku veroispovest u Hrvatskoj sa navođenjem imena lica i porodica onih koji su se pokrstili. Navodeći da je reč o službenim podacima koje je episkop zagrebačko-ljubljanski Jovan dostavio vrhu SPC – a koji zbog prirode i osetljivosti nisu postavljeni na službeni sajt SPC – Novosti su zloupotrebile izvor i faktički pozvale na pogrom „pokrštenika“. Kako nije reč o tekstu sa lica mesta, od dopisnika već prilozima urađenim u Beogradu, logično je pretpostaviti da iza navodne zabrinutosti za očuvanje srpskog bića i vere Srba u Hrvatskoj ne stoje plemenite pobude, ocenjuje NUNS.
Na sličan način u feljtonu „Majka druge Srbije“, objavljenom u NIN-u (brojevi od 13. i 20. aprila), kroz krajnje proizvoljan i problematičan portret ugledne istoričarke i nekadašnje političarke Latinke Perović, NIN se obračunava sa tzv. drugom Srbijom. Ne ulazeći u pravo svakoga, uključujući i novinare i redakcije, da promovišu određenu politiku i njena načela, NUNS nalazi nedopustivim nipodaštavanje, a u dobroj meri i političku kriminalizaciju jedne ličnosti, i kruga ljudi povezanih sa njom, ali i javnosti koja podržava takvu opciju.
NUNS poziva sve kolege da se uzdrže od neprofesionalnog uplitanja u ideološke rasprave i ne svrstavaju se uz jednu, drugu, treću politiku i njene protagoniste.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi