NUNS osuđuje nezakonito mešanje direktora nedeljnika „Bratstvo“ u uređivačku politiku

Prema navodima uredništva nedeljnika „Bratstvo“, direktor Novinsko izdavačke ustanove „Bratstvo“ Nebojša Ivanov uveo je cenzuru, a najnoviji takav slučaj je njegova pismena naredba v.d. glavnog i odgovornog urednika Momiru Todorovu kojom je zabranio objavljivanje teksta „Novčano“ zasedanje Nacionalnog saveta, novinara-urednika Kirila Georgieva. Zbog nezakonitog mešanja direktora u uređivačku politiku lista Momir Todorov je podneo ostavku, a u pismu NUNS-u uredništvo nedeljnika Bratstvo navodi odlučnost “da brani slobodu svog medija i dostojanstvo novinarske profesije”.


NUNS najoštrije protestuje povodom cenzorskog ponašanja direktora Nebojše Ivanova i poziva Upravni odbor NIU „Bratstvo“ da onemogući njegovu samovolju u upravljanju društvenim preduzećem, koje se finansira iz državnog budžeta. NUNS poziva Nacionalni savet Bugara, koji je pre godinu dana od Vlade Srbije preuzeo osnivačka prava nad listom Bratstvo, da spreči cenzuru i omogući uslove za slobodan i profesionalni rad novinarima u redakciji koja postoji već 49 godina.


NUNS će svim sredstvima pomoći novinarima i urednicima „Bratstva“ u borbi protiv samovolje njihovog direktora koji bi kao pravnik morao da zna da je cenzura u Srbiji zakonom zabranjena i da uređivanje novine nije u njegovoj nadležnosti.


U Beogradu: 13. 06. 2008. godine


Sekretarijat NUNS-a 

Tagovi

Povezani tekstovi