NUNS osuđuje pretnje koje su upućene novinaru Branku Vićentijeviću iz Valjeva

 “Imam i dobru volju da mu, u trenucima kada se sve razmirice zaboravljaju, izađem u susret u vidu besplatne čitulje u 8.000 primeraka”, napisala je urednica “Pečata” Željka Milićević reagujući na ranije objavljeni Vićentijevićev tekst u “Kolubari”.


 NUNS-a nema nameru da se na bilo koji način uključuje u polemiku  lokalnih medija i još manje da utiče ne konkurenciju među njima, ali smatra svojom obavezom da apeluje na sve kolege da javnu komunikaciju primere javnoj ulozi koja uz informisanje podrazumeva i edukativnu dimenziju.


Podsećamo kolege da su uvrede i pretnje postale sastavni deo javnog života Srbije i da je ponovo sve uočljivji govor mržnje, a naglim množenjem i razvojem tabloida i novinarstvo je postalo poprište ružnih reči i namera. Iako su mediji slika društva u kome su nastali, pozivamo još jednom sve kolege, bez obzira kom udruženju pripadaju, da bar u međusobnoj komunikaciji izbegavaju teške reči, a posebno one koje mogu biti shvaćene kao pretnja. Novinarima se dovoljno preti i izvan profesije.


 U Beogradu 08. maja 2008.  


Sekretarijat NUNS-a


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi