NUNS-ova obuka u Novom Sadu: Upravljanje informacijama o zdravstvenim temama

slika: canva
slika: canva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom organizuje drugu obuku za novinare i  novinarke na temu upravljanja informacijama o zdravstvenim temama. 

 

Od početka pandemije COVID-19, došlo je do umnožavanja dezinformacija („infodemija“) u medijima i na (društvenim) mrežama sa ciljem stvaranja konfuzije, straha i oklevanja u odgovoru na COVID-19 i naporima za vakcinaciju.

 

Medijsko izveštavanje zasnovano na činjenicama i naučnim dokazima je važno za promenu ponašanja zajednica, što može imati samo pozitivan uticaj na njihovo zdravlje.

 

Ova obuka ima za cilj da izgradi veštine upravljanja informacijama kod polaznika za dobijanje, tumačenje i razvijanje priča koje se odnose na javno zdravlje i COVID-19.

 

Tokom radionice ćemo razgovarati o tome kako doći do relevantnih informacija; istražiti ulogu društvenih medija u širenju dezinformacija; pomoći da razumete neke od mehanizama i izazova oko naučnih publikacija, kao i šta zdravstveni komunikatori mogu da urade za vas.

 

Radionica traje jedan radni dan i biće održana 20.01.2023. godine u Novom Sadu.

 

Za sve učesnike radionice obezbeđen je ručak i prevoz, a po potrebi i smeštaj.

 

 

Kome je radionica namenjena?

 

Obuka je osmišljena tako da u njoj učestvuje ukupno 15 novinara i novinarki koji žele da unaprede svoja znanja i veštine za kredibilno izveštavanje o zdravstvenim temama. Za sve polaznike i polaznice biće obezebeđena dodatna mentorska podrška za izradu medijskih priloga na teme iz zdravstva u narednih mesec dana, za šta će dobiti adekvatnu novčanu naknadu.

 

Radionicu će voditi  novinarka i menadžer u sistemu zdravstvene zaštite Jasmina Lazić i naučni novinar Slobodan Bubnjević . Specijalni gost biće imunolog dr Srđa Janković.

 

 

Mesto održavanja treninga:  Sala NDNV-a, Sutjeska 2, ulaz 8 (zgrada SPENS-a), Novi Sad

 

 

Prijavljivanje:

 

Prijava treba da sadrži CV – informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju i profesionalnom iskustvu, kao i potvrdu medija da je voljan da objavi medijski prilog koji će polaznik/ca uz podršku mentora izraditi unarednih mesec dana nakon završetka obuke. Polaznici/ce koji su odabrani/ne da pohađaju obuku dobiće sve neophodne informacije o refundiranju troškova, kao i agendu radionice u četvrtak 19.01.2023. do  kraja dana.

 

Prijave se mogu dostaviti imejlom na adresu: nuns@nuns.rs. Rok za dostavljanje prijava je četvrtak19.01.2023. godine do 12h.

 

Za sva dodatna pitanja, možete pisati na mejl milica.stojanovic@nuns.rs

Tagovi

Povezani tekstovi