NUNS-ovi seminari „Platformska ekonomija, platformski radnici i njihova radna prava“

slika: canva
slika: canva

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na seriju seminara na kojem ćete moći da naučite šta je to platformska ekonomija, ko su to platformski radnici i zašto su njihova radna prava ugrožena. 

 

Zašto je to važno? Suočavamo se s novim izazovima u savremenoj ekonomiji koji utiču na način rada i radna prava, a mnogi stručnjaci smatraju da će sve veći broj radne snage i kod nas i u svetu raditi na način koji će veoma biti sličan platformskom radu. 

 

Prema istraživanju Centra za istraživanje javnih politika u Srbiji, na onlajn platformama za rad radi oko 70.000 gig radnika ili frilensera, a njihov broj svakodnevno raste. Oni pružaju raznovrsne usluge, od časova engleskog na jezičkim platformama do IT i kreativnih usluga, dizajna, prevođenja i administrativnih usluga. Do nedavno oni su bili potpuno nevidljivi za kreatore javnih politika, iako čine više od 1,5% radne snage u Srbiji. U 2021. frilenseri su organizovali protest i dobili nešto povoljniji poreski status, ali se i dalje suočavaju sa velikim brojem izazova jer njihov status nije definisan ni u jednom zakonu, a mnoga prava ostaju van njihovog domašaja. 

 

Novinari i novinarke pišu o frilenserima vrlo retko, a mnogi ne znaju da i u njihovim sredinama postoje ljudi koji rade na ovaj način.

 

Istovremeno, na ulicama viđamo i drugu vrstu platformskih radnika, onih koji rade za platforme za dostavu hrane poput Glovo, Wolt, Mister D, Yandex Delivery i drugim. Iako i jedne i druge nazivamo „platformskim radnicima“, među njima ima značajnih razlika ali i sličnosti jer imaju jednako nesigurne uslove rada. 

 

Zašto je važno pisati o radno-pravnom položaju platformskih radnika i zašto je važno razumeti šta je to platformska ekonomija? Radnici na platformama najčešće rade „male poslove“, u iscepkanim vremenskim intervalima, i plaćeni su po obavljenom poslu, na primer,  po isporuci jednog paketa, što znači da njihova svakodnevna zarada zavisi od toga koliko su fizički spremni da rade tog dana. Kada ne rade, platformski radnici ništa ne zarađuju, a kada se razbole najčešće nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, bolovanje, ili odmor.

 

Mnogi stručnjaci predviđaju će u budućnosti i mnogi drugi tradicionalni poslovi biti organizovani na ovakav način i da će radnici ostati bez velikog broja svojih prava od garantovanih 8 sati rada do nemogućnosti da dobiju zaštitnu opremu na radu, ostvare pravo na godišnji odmor i trudničko i porodiljsko bolovanje. 

 

Ako vas zanima da razumete šta je to platformska ekonomija i da svojim prilozima pomognete da javnost bolje razume kako bi mogla izgledati budućnost rada u 21. veku, pridružite nam se na seminarima koje organizuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Centra za istraživanje javnih politika, najvažnije istraživačke stanice u regionu koja se bavi ovom temom.

 

Šta možete da očekujete?

3 onlajn seminara u trajanju od 2X45 minuta sa zanimljivim predavačima i puno zanimljivih podataka o platformskim radnicima koji rade u gotovo svakom većem gradu u Srbiji.

 

Mentorsku podršku za pisanje teksta ili snimanje audio ili vizuelnog priloga i honorar za objavljeni prilog.   

 

Datumi seminara: 16, 23, 30. novembar 2023 (16.00 – 17.30)

 

Mesto: Svi seminari će biti održani preko Zoom platforme

 

Svaki seminar traje 2 X 45 minuta.

 

Kako da se prijavite? 

Prijave su otvorene do 31. oktobra 2023

Pošaljite nam CV iz kojeg se vidi profesionalno iskustvo. Ako imate iskustva u izveštavanju o temi seminara, dajte nam više informacija o tome, kao i linkove na neke od objavljenih tekstova na tu temu. 

 

Prijave se šalju na adresu nuns@nuns.rs

 

Radujemo se vašem prisustvu na ovom seminaru i zajedničkom istraživanju ovih važnih tema!

 

Prvi seminar: Platformska ekonomija, šta je to? 

Na prvom seminaru detaljno ćemo istražiti šta je to platformska ekonomija. Otkrićemo kako digitalne platforme transformišu globalnu ekonomiju i menjaju tradicionalne poslovne modele. Naši stručnjaci će podeliti najnovije podatke o rastu i uticaju platformskih kompanija na domaće tržište rada. Razmotrićemo i trendove u svetu u ovoj oblasti. 

 

Predavači: Branka Anđelković i Tanja Jakobi 

 

 

Drugi seminar: Šta nije u redu sa radnim pravima platformskih radnika i zašto? 

Drugi seminar posvetićemo pitanjima radničkih prava u platformskoj ekonomiji. Fokusiraćemo se na ključne aspekte, kao što su zaštita radnika, pristup socijalnim pravima i mogućim rešenjima za regulisanje njihovog statusa. Naši gostujući stručnjaci će analizirati pravne izazove i rešenja u ovoj oblasti, razmatrajući i kako različite zemlje rešavaju ova pitanja. 

 

Predavač: Mario Reljanović

 

 

Treći seminar: Ko su platformski radnici i zašto rade na platformama? 

 

Na trećem seminaru istraživaćemo dinamiku rada na platformama. Slušaćemo priče radnika koji rade putem digitalnih platformi i raspravljaćemo o prednostima i izazovima ovog modela rada, istražujući načine na koje novinari mogu bolje razumeti i izveštavati o ovim promenama.

 

Predavači: Branka Anđelković, Tanja Jakobi i Valentina Vukmirović 

 

 

Voditelj seminara i mentor: Svetozar Raković 

 

Mentorske sesije: za zainteresovane novinare biće organizovane mentorske sesije na kojima će sa profesionalnim novinarima i predavačima moći da razgovaraju o temama o kojima bi želeli da pišu. 

 

Objavljeni prilozi biće honorisani. 

 

Pridružite nam i svojim pisanjem doprinesite borbi za prava radnika na platformama. 

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi