NUNS: Policija da otkrije ko je ugrozio novinara N1 u Nišu

Nepoznati vozač zbog nasilne vožnje svakako zaslužuje neku kaznu a ukoliko se ustanovi da mu je namera bila da ugrozi novinara onda bi trebalo da bude sankcionisan u skladu sa Krivičnim zakonikom, kojim je u članu 138. za ugrožavanje sigurnosti novinara zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet godina. 

Prema izveštaju N1, incident koji ta medijska kuća ocenjuje kao slučaj mogućeg zastrašivanja novinara dogodio se prošlog petka uveče, samo sat vremena nakon što je Milan Stojanović završio izveštavanje sa protesta “Jedan od pet miliona” u Nišu. 

Stojanovića je neidentifikovani vozač nasilničkom vožnjom pokušao da izgura iz ulice kojom je novinar vozio automobil. Naglim ubrzavanjem i kočenjem u nekoliko navrata, u izuzetno strmoj ulici, vozač automobila niških registacija primorao je Stojanovića da stane uz trotoar, udario u njegov automobil, a zatim se brzo udaljio. 

Dopisnik N1 je incident odmah prijavio policiji koja je izvršila uviđaj, a onda ga u subotu 6. aprila ispitala u dva navrata. 

NUNS je incident u Nišu evidentirao kao drugi fizički napad na novinare u 2019. godini. U bazi NUNS-a o ugrožavanju medijskih profesionalaca od početka godine zabeležena su 34 pritiska i 12 verbalnih pretnji.

 

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 10.04.2019.

Tagovi

Povezani tekstovi