NUNS poziva nadležne da što pre reše slučaj pretnji novinarima portala Nova.rs

NUNS logo color

Ekipi portala Nova.rs ugrožena je sigurnost juče u Ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića u beogradskom naselju Mirijevo dok su pokušavali da snime zgrade za koje se sumnja da su predmet sporne legalizacije.

Redakcija je dobila informacije da zgrade gradi firma izvesnog Novaka Stajića, koji je rođeni brat načelnika Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata grada Beograda Nemanje Stajića i poslala je ekipu na lice mesta. Tada se pojavila osoba koja se predstavila kao čuvar i nasrnula na snimatelja, uz direktne pretnje i uvrede.

 

“Bila je izuzetno neprijatna situacija. On je tvrdio da smo mi ušli na privatni posed i da nemamo pravo da snimamo”, kaže novinar portal Nova.rs Miloš Lazić, “Pokušali smo da mu objasnimo da nije u pravu i da ne može da nam zabrani da radimo. Onda je nekoliko puta odlazio i pričao sa nekim mobilnim telefonom. Posle razgovora telefonom bivao je sve agresivniji da bi nam zapretio rečima ‘nemoj da radi motka’. Takođe nam je poručio da smo imali sreće jer nije pustio psa na nas.”

 

On je dodao da radi kao novinar trideset godina i mu se do sada nije desilo da mu neko kaže za ulicu da je privatan posed.

 

Posle izrečenih pretnji ugrožena novinarska ekipa je napustila teren.

 

Ceo slučaj je prijavljen tako da je podneta krivična prijava nadležnom javnom tužilaštvu.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva nadležne organe da ispitaju sve okolnosti slučaja i preduzmu sve radnje da se slučaj što pre reši kako bi novinari ubuduće mogli neometano da rade.

 

21.04. Beograd

Tagovi

Povezani tekstovi