NUNS: Pravda o žrtvovanim radnicima RTS – a mora biti zadovoljena

Prošla je 21 godina od ovog nemilog događaja, a da javnosti i dalje nisu poznate sve činjenice koje su dovele do ubistva 16 ljudi u RTS-u, od toga ko je u NATO paktu doneo odluku da se gađa medijska kuća za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili, do odluka tadašnje vlasti SR Jugoslavije i Srbije da se, za razliku od zaposlenih u svim drugim državnim institucijama, samo radnici RTS-a ne izmeste na drugu lokaciju.

NUNS zahteva da se nastavi sa pre osam godina nezakonito prekinutom istragom o mogućim naredbodavcima žrtvovanja radnika RTS-a 23. aprila 1999. godine. Podsećamo da pored tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, ni Ministarstvo odbrane, a ni Vrhovni savet odbrane nisu ništa preduzeli da se ljudstvo i tehnika RTS-a nakon otvorene pretnje NATO pakta napadom, izmeste na rezervno i bezbedno mesto u studio RTS-a u Košutnjaku.

Podsećamo da je je prošle godine pokrenuta inicijativa da se imena naših 16 koleginica i kolega uvrste u bazu podataka nastradalih novinara Komiteta za zaštitu novinara, i na tome ćemo i dalje insistirati.  

 

NUNS

 

23.04.2020. 

Tagovi

Povezani tekstovi