NUNS se pridružio EFJ solidarnosti sa beloruskim novinarima – 32 pisma podrške zatvorenim novinarima

larisa

Nezavisno udruženje novinara Srbije pridružilo se Evropskoj federaciji novinara (EFJ) solidarišući se sa političkim zatvorenicima u Belorusiji poslavši pismo na podrške na adrese 32 novinara i medijskih radnika koji se trenutno nalaze u zatvoru u Belorusiji.

Svetski dan solidarnosti sa beloruskim političkim zatvorenicima obeležavao se 27. novembra. Broj političkih zatvorenika u Belorusiji raste i sada ih ima blizu 1.450; sa 1.000 u februaru. Rat u Ukrajini i solidarnost Belorusa i civilnog društva sa Ukrajinom daju nove razloge Lukašenkovom režimu da cilja obične civile i novinare.

 

EFJ i Belorusko udrženje novinara (BAJ) izražavaju zabrinutost zbog zapanjujućeg broja zatvorenika pod ekstremnim i izmišljenim optužbama. U zatvoru su trenutno 32 novinara, od kojih su neki dobili veoma teške kazne, samo zato što su radili svoj posao. Ovo je slučaj novinara Aleša Lubjančuka, Sergeja Sacuka, Denisa Ivašina, Irine Slaunikave, Katarine Andreeve i Aleksandra Ivulina.

 

Dve liste određuju sudbinu beloruskih političkih zatvorenika: lista „ekstremista” i lista „terorista”.

 

Prema EUvsDisinfo, poslednjih meseci beloruski režim je dodao oko 1.000 novih imena na svoju listu navodnih „ekstremista“. Oko 1.900 lica nalazi se na spisku, koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaključno sa krajem novembra.

 

NUNSzatvoreni na političkim osnovama. Vlasti su nedavno dodale dva novinara Tut.bi, najvećeg onlajn nezavisnog medija u Belorusiji, na listu „terorista“. To su Ljudmila Čekina, bivša generalna direktorka izdanja, u zatvoru od maja 2021, i Marija Zolatava, bivša glavna urednica. Na spisku su i još četiri bivša radnika Tut.bi-a.

 

Beloruski režim dodao je veb-sajt Beloruskog istraživačkog centra, vodeće inicijative istraživačkog novinarstva, na listu zabranjenih veb-sajtova u Belorusiji. Aksana Kolb, glavni urednik novina Novi čas (Novo vreme) je takođe među novim dodacima.

 

Na ovaj dan solidarnosti, EFJ predlaže da napišete pismo podrške zatvorenim novinarima i medijskim radnicima. Imena i adrese zatvorenih novinara možete pronaći na ovoj stranici sajta BAJ-a.

 

EFJ i BAJ još jednom pozivaju međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na režim beloruskog diktatora da okonča svoju žestoku represiju.

 

Tagovi

Povezani tekstovi