NUNS: Stop targetiranju kritički nastrojenih novinara

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro osuđuje targetiranje i pretnje smrću koje su upućene novinaru portala Nova.rs Peri Jovoviću.

Novinar Nova.rs  je postao meta napada nakon pisanja tabloida Informer da je Jovović na svom privatnom profilu na Fejsbuku objavio simbole Kosova. U tekstu koji je objavljen na portalu Informera novinar je targetiran zbog toga što je na svom Fejsbuk nalogu podelio lokaciju koja govori o tome gde se nalazi. U njemu je pomenut i Veselin Simonović zbog toga što je ,,lajkovao“ tu objavu. Nakon toga na račun novinara su iznete brojne uvrede i pretnje, uključujući i pretnje fizičkim nasiljem.

 

Ovo predstavlja nastavak brojnih targetiranja i kampanja blaćenja novinara koje imaju za cilj stvaranje negativne slike o određenim novinarima i medijima kao navodnim neprijateljima države.

 

Podsećamo da ovakvi incidenti ozbiljno ugrožavaju bezbednost novinara i mogu izazvati veoma teške posledice, na šta je NUNS više puta upozoravao.

 

Od predstavnika vlasti tražimo da osude ovakvo ponašanje prema novinaru, a od nadležnih institucija očekujemo da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i zaštite novinara.

 

NUNS,

 

15. oktobar 2021.

Tagovi

Povezani tekstovi