NUNS: Sudbina nedeljnika Kragujevačke govori o propasti lokalnih nezavisnih medija

Kragujevačke su nastale 2009. godine kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane Svetlosti dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine, ne želeći da rade pod pritiskom i cenzurom. U prethodnih više od deset godina nastavile su tradiciju Svetlosti i očigledno je da njihova nezavisna i profesionalna uređivačka politika nije po volji lokalne vlasti, koja ih, za razliku od bogatog nagrađivanja podobnog medija, nije ni jednim dinarom podržala, a takav odnos vladajuće stranke prema Kragujevačkim naveo je i oglašivače da zaobilaze taj nedeljnik.  

Kragujevačke nisu protekle nedelje izašle zbog loše finansijske situacije i redakcija je saopštila da će izlaziti dvonedeljno, ali i da je veoma moguće da novine uskoro prestanu da izlaze.

„Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina, a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju. Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa“, kaže se u saopštenju Kragujevačkih i dodaje da je redakciju napustilo nekoliko novinara, jer su morali da potraže nove poslove van profesije kako bi imali od čega da žive.

NUNS poziva kragujevačku vlast da konačno raspiše javni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i pruži priliku Kragujevačkim i drugim medijima u gradu da dobiju podršku iz javnog budžeta koji pune svi građani Grada Kragujevca, a ne da već pet godina protivzakonito direktno finansira Radio-televiziju Kragujevac.

NUNS će o problemima sa kojima se suočava redakcija Kragujevačkih obavestiti međunarodne asocijacije novinara i pozvaće donatore da pomognu opstanak tog nedeljnika.

 

NUNS

27.01.2020.

Tagovi

Povezani tekstovi