NVO: Neprihvatljiva rešenja u nacrtu izmena zakona o pristupu informacijama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grupa organizacija civilnog društva ukazala je danas da su pojedina rešenja iz Nacrta izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja neprihvatljiva, jer snižavaju postojeći nivo prava građana na pristup informacijama.

U saopštenju grupe nevladinih organizacija, okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama, Koaliciju za pristup pravdi, Koaliciju za slobodu medija i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, navodi se da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo u četvrtak Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i otvorilo javnu raspravu o ovom dokumentu, koja će trajati do 16. juna.

 

Nacrt ne sadrži rešenja za neke od najkrupnijih problema u ostvarivanju ovog prava, a uvođenje novih rešenja kojima se umanjuje dostiguti nivo prava na pristup informacijama i njegove zaštite bilo bi ne samo loše, nego i neustavno.

 

Konkretno, Nacrtom se predlaže uvećanje broja osnova za ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu ukoliko bi se na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala, ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih ili fizičkih lica.

 

Nacrt zakona ne donosi unapređenja u nekim oblastima koje su prepoznate kao naročito problematične, uključujući pravo na žalbu u situacijama kada zahteve za pristup informacijama ignoriše Vlada ili neka od njenih službi, navodi se u saopštenju.

 

Ove NVO su pozvale sve organizacije, strukovna udruženja, aktiviste, medije i pojedince da aktivno učestvuju u procesu javne rasprave, dostave svoje komentare i sugestije Koaliciji za slobodu pristupa informacijama na i-mejl adresu office@partners-serbia.org i pomognu u borbi za očuvanje i unapređenje prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Tagovi

Povezani tekstovi