NVO traže da REM oduzme dozvolu TV Pink

trgovina-ljudina-nasilje_660x330

[box align=’box-center’ id=’7208′]

U saopštenju se navodi da su 74 organizacije civilnog društva i MODS – Mreža koju čini 95 organizacija koje štite dečja prava, potpisale peticiju za zabranu emitovanja emisije „DNK“ i oduzminanje licence TV Pink.

U peticiji se navodi da je TV Pink u emisiji „DNK“, emitovanoj prošle nedelje, omogućio „još jednom nasilniku da pred očima javnosti zlostavlja suprugu preispitujući njenu ‘ispravnost’ u postupku utvrđivanja očinstva nad zajedničkom decom“.

Organizacije civilnog društva ocenile su da je time TV Pink dehumanizovala ženu, normalizovala muško nasilje prema ženama, dala mu legitimitet i doprinela eskalaciji nasilja sa brutalnim ishodom.

Prema navodima medija, njegovo nasilje prema supruzi se pojačalo u periodu od snimanja do prikazivanja sporne emisije, a dva dana posle emitovanja nasilnik ju je ubio, navodi se u peticiji.

Nevladine organizacije pozvale su Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nezavisna i druga tela, koja bi trebalo da štite prava žena i dece i nadgledaju rad medija, da se oglase povodom ovog slučaja.

Zatraženo je i da pozovu na odgovornost medije i institucije koji su nepažnjom, pogrešnim postupanjem, odnosno nepostupanjem omogućile ubistvo žene i svedočenje dece nasilju nad majkom.

„TV Pink smatramo televizijom koja je počinila zločin prema ženama i nedostojnom licence emitera TV programa. Državu koja ne kazni ovakvog emitera takođe ćemo smatrati sučesnikom u zločinu“, piše u peticiji.

Emisija „DNK“ emitovana je 31. marta, a prema navodima medija S.K. je ubio svoju suprugu Ž.K. 2. aprila.

Tagovi

Povezani tekstovi