O čemu je sve pisao novinar kome je zapaljena kuća?

Supruga i on su pukom srećom preživeli požar, ostali su bez ičega, jer se Jovanović usudio da lokalnu javnost obavesti o „velikim krađama opštinskog rukovodstva Grocke“, kako je svojevremeno izjavio. Za sve te kriminalne radnje, Jovanović najpre okrivljuje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, nekadašnjeg generalnog direktora „Železnica Srbije“ i visokog funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

U emisiji Razotkrivanje sa Markom Stepanovićem, Jovanović je ispričao kako je Simonović pretprošle godine naručio njegovo ubistvo, kao i ubistvo glavnog i odgovornog urednika portala Žig info, Željka Matorčevića. Oni su to prijavili policiji, dokazi su prosleđeni tužilaštvu, ali nikad ništa nije preduzeto. Jovanović tvrdi i da je Simonović lično pre dve godine pokušao da ga ubije. Tada je bio na poziciji generalnog direktora „Železnica Srbije“, a Jovanović je pisao o malverzacijama. Simonovićeve pretnje su zabeležene na video snimku, ali bez tonskog zapisa. Jovanović ga je prijavio policiji, ali ni od toga nije bilo ništa. Inače, Matorčević je u oktobru prošle godine pretučen, slomljena mu je jagodična kost.

Jovanović kaže da je najviše pisao o krađama Dragoljuba Simonovića, zbog čega je stalno bio pod nazorom. „Imamo policijski zapisnik da je u svojoj porodičnoj kući krao električnu energiju, tako što je vršio potrošnju struje van brojila“, ispričao je Jovanović u Razotkrivanju. Govorio je i o slučaju čuvara groblja u Vrčinu, koji je sa ličnim dohotkom od 25.000 dinara, na tenderu kupio komunalno preduzeće u Grockoj, sa svim mašinama, koje je potom prebacio u firmu „Graditelj“, čiji je vlasnik upravo Simonović, predsednik opštine Grocka, a vodi je njegova ćerka. Firma se nalazi u Ulici kraljice Natalije 11a, na drugom spratu, stan broj 3, rekao je Jovanović i dodao da je Simonović kupio taj stan, kao i vilu na Srebrnom jezeru, oko koje su vile svih opštinskih funkcionera Grocke, pa se taj deo zove „Gročansko Dedinje“.

„U Maloj Ivanči je tašti napravio ogromnu kuću. Sebi je kupio dva vojna džipa za lov… Supruzi novu „tojotu“, sinu džipa, sebi „škodu“… Do pre šest godina se grebao za cigarete, sada mu je kuća od 1.000 kvadrata, kako?“, upitao se Jovanović. Ukazao je i na nelegalne radnje u vezi sa gasifikacijom opštine Grocka. Naime, po ugovoru, gasifikacija je trebalo da bude završena krajem 2014. godine, ukupno koštajući 29.360.000 evra. Na ugovoru se nalazi potpis Dragoljuba Simonovića.

„Gasifikacija nije završena ni do danas, šta se desilo s tim novcem? Nije mogao sam da ga uzme Simonović. Dve prijave sam podneo tužilaštvu, nisam dobio nikakav odgovor. O svemu sam obavestio Vučića i to dva puta dok je bio premijer, jednom kao predsednika. Pisao sam ministru Branku Ružiću, dobio sam odgovor da Ministarstvo državnu upravu i lokalnu samoupravu nije nadležno. Obavestio sam Agenciju za borbu protiv korupcije, Odeljenje za organizovani kriminal, ministarku pravde Nelu Kuburović, koja je rekla da će pod hitno intervenisati, opštinskog javnog pravobranioca, premijerku Brnabić… Za svaku napisanu reč imam materijalne dokaze. Spreman sam da idem na poligraf sa Simonovićem“, kaže novinar Jovanović, dodajući da očekuje da će policija to sve da reši.

Jovanović je u emisiji Razotkrivanje ispričao kako nije uspeo da sazna odakle Simonoviću diploma Ekonomskog fakulteta, navodeći da mu cela porodica zarađuje od opštinskog novca – „supruga je savetnica u opštini, snaja glavna za legalizaciju, prijatelj za obrazovanje, prija za vodovod, sinovac za smeće…“. Za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu, pa joj je na osnovu dogovora određena kazna od 50.000 dinara i šest meseci kućnog zatvora.

Simonović sve demantuje

„Ja sam spreman kao predsednik Opštine, kao što smo pomagali i drugim kućama koje su izgorele u požarima u Grockoj da pružim pomoć i Milanu Jovanoviću i poslaću svoje predstavnike da vidimo kako da mu pomognemo, iako znam da će on i to iskoristiti u negativne svrhe, ali svakako sam spreman da pomognem tamo gde mogu“, izjavio je nedavno Simonović, koji je sve optužbe koje je protiv njega izneo Jovanović demantovao. Međutim, pomoć od opštine Grocka Milanu Jovanoviću nikad nije stigla.

Tagovi

Povezani tekstovi