O medijskim projekima iza zatvorenih vrata

zatvorena-vrata

[box align=’box-center’ id=’7857′]

Predsednik Komisije Stojanović je rekao da je predlog LAF-a „jednoglasno odbijen“, a u obrazloženju naveo da je to učinjeno iz praktičnih razloga, a ne sa namerom da se od LAF-a ili javnosti nešto „krije“. Za internet portal Južne vesti on je precizirao da je ovakva odluka doneta jer je „predlog LAF-a kasno stigao i odugovlačio bi ceo postupak“. Dodao je da „LAF može da ima uvid u dokumentaciju, ali da ne može da prisustvuje sednicama u toku rada stručne komisije“. Na pitanje da li sednicama mogu da prisustvuju mediji, kazao je da odluka o tome još nije doneta.

U LAF-u negiraju da je predlog kasnio jer je poslat pre prve sednice Stručne komisije. U predlogu je navedeno da bi građanski posmatrač imao pravo da prisustvuje sastancima Komisije, ostvari uvid u sva dokumenta i iznosi mišljenje, ali bez prava glasa pri odlučivanju, što su ingerencije posmatrača predviđene Lokalnim planom.

– Odbijanjem ovog predloga LAF-a poslata je izuzetno negativna poruka u borbi protiv korupcije. Ignorisana je mera iz lokalnog antikorupcijskog plana i isključena je transparentnost u radu gradskih organa i tela, kao i pri odlučivanju o trošenju budžetskih sredstava. Takođe, otvoren je ozbiljan prostor za eventualnu sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli tih sredstava — kaže koordinatorka LAF-a Valentina Krstić za Danas.

Član Izvršnog odbora NUNS-a Predrag Blagojević, inače glodur regionalnog internet portala Južne vesti, čije je sedište u Nišu, kaže da je „šokiran činjenicom da je troje novinara glasalo da o raspodeli novca građana odlučuje iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti, pa čak i bez predstavnika zvaničnog gradskog antikorupcijskog tela“.

– Opasno je i što su oni donošenjem ovakve odluke doprineli „legalizaciji“ loše prakse po kojoj bi sutra svi gradski funkcioneri bez ikakvih problema mogli da kažu: ‘pa, i vi, novinari, odlučivali ste bez prisustva javnosti“ i da nam — zalupe vrata — kaže Blagojević za naš list. Uprava za kulturu i Stručna komisija nisu zvanično objavile broj i nazive projekata, kao ni medije koji su aplicirali za sredstva. Prema nezvaničnim informacijama, za sredstva konkuriše 31 lokalni, regionalni i nacionalni medij.

Aktuelni iznos sredstava opredeljenih za projektno finansiranje medija smatra se „izuzetno velikim“, pošto je u prethodnom periodu godišnje izdvajano pet puta manje. Prema dostupnim podacima, ovaj iznos nadmašuje čak i ukupan godišnji prihod svih štampanih, elektronskih i internet medija u Nišu“.

Tagovi

Povezani tekstovi