O prodaji akcija odlučujete sami

Za početak važno je shvatiti da su akcije imovina kao i svaka druga i da se odluka o njihovoj prodaji ne razlikuje previše od odluke o prodaji stana, kuće ili automobila. I kao što vas niko ne može prisiliti da prodate stan, jer cena kvadrata u kraju u kojem živite trenutno nije na naročitom nivou, tako vas nijedan direktor, ministar ili zastupnik udruženja akcionara kojem ste se priklonili ne može naterati da prodate akcije ako smatrate da vam ponuđena cena ne odgovara.


A pozive da prodate dobijaćete sa svih strana. Na primer, od Akcijskog fonda čiji je stav da će mali akcionari postići povoljniju cenu za svoje akcije ako se udruže sa akcijama koje su u vlasništvu države. Iako je ovo korektna ponuda o kojoj svakako treba razmisliti, ona vas ipak stavlja pred svršen čin i eliminiše neke druge varijante. Na primer, da odustanete od prodaje, jer ste zaključili da je isplativije da godinama uzimate dividendu nego da jednokratno dođete do novca koji ćete na brzinu potrošiti. Razmislite o tome i setite se sve češćih ponuda koje, u vidu slogana „uložite u budućnost“, dobijate za životno ili dopunsko penziono osiguranje.


Kada su akcije u pitanju, eksperti takvu mogućnost ne pominju. Kao što vam niko od nadležnih u Ministarstvu i Agenciji za privatizaciju ili Akcijskom fondu nikada nije preporučio da se kod brokera raspitate čije akcije trenutno ne treba prodavati, da ne biste prošli kao akcionari „Apatinske pivare“ s početka teksta. Ali vratimo se na početak. Da biste uopšte mogli trgovati akcijama, neophodno je da u Privrednom registru proverite da li su vam tačno upisani podaci. Jer, ukoliko je došlo do greške u samo jednom slovu imena ili prezimena, kućnog broja ili datuma rođenja, od prodaje nema ništa. A ako zakasnite, a vaše preduzeće dobije novog, većinskog vlasnika, akcije koje su ostale kod malih akcionara najčešće imaju veoma malu vrednost.


I na kraju, nemojte svoje akcionarstvo pretvarati u nauku. U Srbiji ima oko 650.000 malih akcionara, ljudi čiji je položaj sličan vašem. Privatizacija je nužan proces kao uslov opstanka države u savremenom svetu. Afere proizvode oni koji, pokušavajući da vas zavedu nudeći vam par hiljada dinara/evra manje ili više, žele da ostvare svoje lične interese.


Da biste postupili mudro, budite pošteni i priznajte da do juče niste ni imali pojma da ste akcionari. I zato, kad dođe trenutak odluke, ne budite sebični i nemojte, poput radnika „Knjaza“, da nedužnim ljudima blokirate saobraćaj sprečavajući ih da odu na posao ili odvedu dete kod lekara. Samo zato što je neko s nekim tajno večerao pa ste vi, umesto sume na koju ste već pristali, odjednom dobili mogućnost da dobijete deset odsto više.

Branislav Krivokapić

Tagovi

Povezani tekstovi