Obeležavanje godišnjice ubistva Ćuruvije

slavko-curuvija-11

[box align=’box-left’ id=’7223′]

Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba „Dnevnog telegrafa“, u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Predstavnici novinarskih udruženja pozvali su prijatelje i kolege da zajedno sa porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, polože vence i zapale sveće ispred spomen obeležja.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara prošle godine i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bekstvu.

Datum početak suđenja biće poznat nakon pripremnog ročišta zakazanog za 16. i 17. april.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom od pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpa u glavu koja je bila u tom trenutku sa njim.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Tagovi

Povezani tekstovi