Obeležen Dan ljudskih prava uz poruku: Nije vreme za slavlje jer se u Srbiji ona često krše

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nije vreme za proslavu, zato smo večeras na ulici, na mestu odakle su kretali mnogi protesti protiv vlasti koja ne radi u interesu gradjana, poručeno je sa platoa u centru grada, kod Filozofskog fakulteta, prilikom obeležavanja Dana ljudskih prava, za koja je rečeno da se u državi Srbiji krše u brojnim oblastima.

Priznanja su dodeljena aktivistima koji se bore za ljudska prava za dostojan rad, prava žena, vladavinu prava, izgradnju mira, zdravu životnu sredinu, dostojanstvo medicinskih radnika.

 

Zahvalnice su uručene predstavnicima lokalnih medija, uz konstataciju da „uspevaju da svetle u medijskom mraku i uprkos napadima ostaju verni profesinalnom radu“.

„Hvala vam što činite naše društvo boljim“, napisano je na zahvalnicama koje je dodelilo udruženje gradjana Gradjanske inicijative. Nju je dobio i „Radio Sto Plus“, iz Novog Pazara, koji je osnovala novinska agencija Beta.

Na skupu je pročitano pismo novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, jer zbog zdravstvenih razlog nije mogao da dodje, koji je istakao da je sloboda nedosanjani san poštenih novinara u Srbiji i da im uz sve njihove napore u radu preostaje da budu u tome još intenzivniji.

Prošle su skoro u dan tačno tri godine od kako mu je kuća zapaljena, za šta je optužen nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović, ali još nema pravosnažne presude.

Predsednik Nezavisnog udružena novinara Srbije Željko Bodrožić uručio je aktivistima simbolične megafone sa željom da se njihov glas još jače čuje.

Izvršni direktor Gradjanskih inicijativa Maja Stojanović je rekla da je ovo i skup podrške gradjanima u borbi za vodu, vazduh, zemlju, pozivajući državu da povuče prekršajne i krivične prijave protiv česnika protesta.

Advokat Rodoljub Šabić, ispred aktivista za vladavinu prava, je istakao da je podnošenje ovakvih prijava „vrhunac hipokrizije“ jer je vlast naterala gradjane da izadju na ulicu i protestvuju protiv besmisla u zakonima koje je donosila, što je i sama priznala.

Udruženje gradjana Novi optimizam dodelio je povelju „Dušan Mitrović“, nazvanu po jednom od osnivača lista „Danas“, novinarki NewsmaxAdria Jeleni Obućini za „odgovoran, savestan, profesionalan rad“.

Nevladina organizacija „Kuća ljudskih prava“, dodelila je priznanje ze izveštavanje o ljudskim pravima novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradi. Takvo priznaje je svečano uručeno i novinarki BIRN-a Nataliji Jovanović, koja ju je dobila prošle godine, ali zbog pandemije tada to nije uradjeno kako se nameravalo.

Tagovi

Povezani tekstovi